Aqua Yoga για Εγκύους

Aqua Yoga για Εγκύους

Έφτασε η ώρα να γίνετε μανούλες! Τι πιο όμορφο από αυτό; Αντιμετωπίστε τις αλλαγές στο σώμα σας και στις συνήθειές σας, φυσιολογικά και χωρίς άγχος και μην τις αφήσετε να σταθούν εμπόδιο στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Βρείτε τρόπους που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τη φυσική σας κατάσταση αλλά και να σας ανεβάζουν ψυχολογικά.

Είναι σημαντικό οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη να συνειδητοποιήσουν ότι όπως φροντίζουν για τις γυναικολογικές τους εξετάσεις, την υγεία του μωρού τους, τη διατροφή τους έτσι πρέπει να φροντίζουν και για τη φυσική τους κατάσταση, ώστε να προετοιμάσουν το σώμα τους όσο το δυνατόν καλύτερα να δεχτεί πιο «ανώδυνα» τη διαδικασία του τοκετού.

Το Aqua Yoga είναι μια νέα μέθοδος εκγύμνασης, που αφορά τις γυναίκες στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Βασίζεται στις αρχές της γιόγκα και στόχος του είναι να βοηθήσει τη μητέρα στο να διατηρήσει μια καλή φυσική κατάσταση αλλά και να χαλαρώνει μέσα στο νερό μαζί με το μωρό της.

Το σώμα μέσα στο νερό έχει τη δυνατότητα να δουλεύει καλύτερα και πιο ολοκληρωμένα απ’ ότι εκτός αυτού. Σ’ αυτή την περίοδο της ζωής της η γυναίκα πρέπει να ακολουθεί ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα γυμναστικής, χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο τραυματισμού και πτώσης.

Το Aqua Yoga μπορεί να της διασφαλίσει ένα τέτοιο περιβάλλον, όπου θα δουλεύει ομοιόμορφα όλες τις μυικές ομάδες, χωρίς επιβαρύνσεις των αρθρώσεων και κραδασμούς. Μέσα στο νερό το βάρος του σώματος μειώνεται κατά πολύ, γεγονός που κάνει τη μέλλουσα μητέρα να νιώθει άνετα και ανάλαφρα.

Ένα από το πλεονεκτήματα του Aqua Yoga έναντι οποιουδήποτε άλλου είδους άσκησης, είναι ότι ενδείκνυται για όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτως του μήνα κύησης που διανύουν, αφού η καθεμία μπορεί να καθορίσει την ένταση που θα βάλει, προσαρμόζοντας έτσι το πρόγραμμα, μαζί με τον ειδικευμένο καθηγητή φυσικής αγωγής, ανάλογα με τις δυνατότητές της και τη φυσική της κατάσταση.  Το χλιαρό νερό της εξασφαλίζει ένα ξεκούραστο περιβάλλον για χαλάρωση, ασκήσεις stretching αλλά και ασκήσεις που βοηθούν στην εκγύμναση συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων που συμμετέχουν ενεργά στη διάρκεια του τοκετού.

Σημαντική θέση επίσης κατέχουν και οι αναπνοές οι οποίες βοηθούν την έγκυο να επικοινωνεί με το μωρό της, να ηρεμεί από το καθημερινό άγχος αλλά και να εξασκηθεί ώστε να μπορέσει να τις εφαρμόσει κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Θεαματικά όμως είναι και τα οφέλη στην ψυχολογία της εγκύου, αφού μετά το τέλος της άσκησης έχει στο μέγιστο βαθμό το αίσθημα της ευεξίας και της ηρεμίας, γεγονός που έχει ιδιαίτερη επίδραση και στο έμβρυο.

Συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας και ακολουθήστε το πρόγραμμα του Aqua Yoga έως και τη μέρα του τοκετού αλλά και μετά στην περίοδο της λοχείας.

Θετικές επιδράσεις του Aqua yoga:

 • Γυναίκες που ασκούνται τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, έχουν μικρότερο μέσο όρο αύξησης του σωματικού βάρους, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 • Μικρότερη διάρκεια τοκετού [λόγω εκγύμνασης της πυέλου] καθώς και μικρότερο ποσοστών καισαρικών τομών.
 • Λιγότεροι πόνοι στην οσφυϊκή χώρα και καλύτερη στήριξη αυτής και της κοιλιάς.
 • Αντιμετώπιση του προβλήματος της δυσκοιλιότητας
 • Ενδυνάμωση της κοιλιάς
 • Ενδυνάμωση των ποδιών και του κορμού για καλύτερη ισορροπία όσο το βάρος αυξάνεται.
 • Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και ιδίως στην περιοχή της λεκάνης, μείωση του πρηξίματος στα πόδια και στις κράμπες.
 • Πιο ποιοτικός ύπνος
 • Βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας.
 • Πρόληψη και αντιμετώπιση του διαβήτη της εγκυμοσύνης, όταν συνδυάζεται με σωστή και ισορροπημένη διατροφή.
 • Ενδυνάμωση του νευρικού συστήματος
 • Δυναμώνει τους μυς, βοηθάει στην βελτίωση της ισορροπίας, στην ευθυγράμμιση και στην ευλυγισία της σπονδυλικής στήλης
 • Διατηρεί την ελαστικότητα των συνδέσμων και των αρθρώσεων
 • Λειτουργεί θεραπευτικά στη μητέρα μετά από ένα δύσκολο τοκετό και στην επιλόχεια κατάθλιψη.
 • Βοηθάει στη καλύτερη φυσική κατάσταση της εγκύου και στην επαναφορά της πιο γρήγορα, στην αρχική σωματική κατάσταση πριν την εγκυμοσύνη.

Ιωάννα Βαπορίδη MSc Καθηγήτρια φυσικής αγωγής, Ειδικευμένη στο Aqua Yoga στην εγκυμοσύνη, στον τοκετό και στη λοχεία

Πηγή: www.betterparents.gr