Aqua Aerobic Στην Εγκυμοσύνη

Aqua Aerobic Στην Εγκυμοσύνη

Διανύοντας την πιο ευχάριστη περίοδο της ζωής σας, θα παρατηρήσετε σημαντικές αλλαγές στο σώμα σας. Η γυμναστική θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τον τρόπο ζωή σας, το σώμα σας και κυρίως τη διάθεση σας, δίνοντας σας ενέργεια για ν’ αντεπεξέλθετε πιο εύκολα στις καθημερινές δυσκολίες. Τα οφέλη της άσκησης έχουν θετικό αντίκτυπο στο μωρό αλλά και στη μετά εγκυμοσύνης περίοδο.

Δυστυχώς οι περισσότερες γυναίκες ακόμα και σήμερα δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι η εγκυμοσύνη δεν είναι μια «ασθένεια», αλλά η ομορφότερη περίοδος της ζωής τους που θα πρέπει να τη χαρούν ιδιαίτερα, χωρίς μεγάλες αλλαγές. Σίγουρα το σώμα της εγκύου υφίσταται κάποιες αλλαγές, καθώς επίσης κι η ψυχολογία της, αλλά είναι παράγοντες που αντιμετωπίζονται. Η γυμναστική μπορεί να δώσει σημαντική βοήθεια στη μέλλουσα μητέρα. Μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο ζωής της, το σώμα της, αλλά και τη διάθεση της. Τα οφέλη όμως της άσκησης έχουν και θετικό αντίκτυπο στο μωρό, βοηθώντας το να γεννηθεί γερό κι ήρεμο.

Θετικές επιδράσεις της άσκησης:
Γυναίκες που ασκούνται 3-5φ/βδ, έχουν μικρότερο μέσο όρο αύξησης του σωματικού βάρους στη διάρκεια της εγκυμοσύνης -Μικρότερη διάρκεια τοκετού (λόγω εκγύμνασης της πυέλου) καθώς και μικρότερο ποσοστό καισαρικών τομών.
Με την άσκηση έχουμε ενδυνάμωση των ραχιαίων μυών με αποτέλεσμα λιγότερους πόνους στην οσφυϊκή χώρα και καλύτερη στήριξη αυτής και της κοιλιάς.
Ενδυνάμωση των ποδιών και του κορμού για καλύτερη ισορροπία, όσο το βάρος αυξάνεται.
Μείωση των γαστρεντερικών προβλημάτων και του ποσοστού εμφάνισης της δυσκοιλιότητας.
Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας.
Γρήγορη αποκατάσταση ψυχολογική αλλά και σωματική μετά τον τοκετό.
Πιο ποιοτικός ύπνος.
Πρόληψη ή και στην αντιμετώπιση του διαβήτη εγκυμοσύνης, όταν συνδυάζεται με σωστή κι ισορροπημένη διατροφή.
Αύξηση της ενεργητικότητας, μείωση του στρες και της κατάθλιψης
Εκτόνωση, ευεξία, ψυχαγωγία και χαλάρωση
Διατήρηση και καλλιέργεια της φυσικής κατάστασης με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ικανότητας αντιμετώπισης του πόνου κατά τον τοκετό.
Και το βασικότερο βοηθάει στην καλύτερη ανάπτυξη του εμβρύου, σ’ ένα υγιές περιβάλλον χωρίς στρες.
Πολύ σημαντικό στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι να μάθετε να «ακούτε» το σώμα σας. Να μην καταπιέζεται τον εαυτό σας, να βάζετε όρια σε ψυχολογικό αλλά και σωματικό επίπεδο για να μπορείτε να εξασφαλίσετε την υγεία του μωρού σας και τη δικιά σας. Η εγκυμοσύνη δεν είναι περίοδος για πειραματισμούς, γι’ αυτό και θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας και ν’ απευθύνεστε σ’ έναν εξειδικευμένο καθηγητή φυσικής αγωγής.

Το Aqua aerobic είναι ένας απ’ τους πιο ασφαλής και διασκεδαστικούς τρόπους εξάσκησης που μπορεί να επιλέξει η έγκυος. Ενδείκνυται για όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτως του τριμήνου κύησης που διανύουν, αφού η καθεμία μπορεί να καθορίσει την ένταση που θα βάλει, προσαρμόζοντας έτσι το πρόγραμμα ανάλογα με τις δυνατότητες της. Το χλιαρό νερό της εξασφαλίζει ένα ξεκούραστο περιβάλλον για χαλάρωση, αλλά και για εκγύμναση χωρίς τον κίνδυνο τραυματισμών. Ανάλογα με το βάθος της πισίνας και λόγω της άνωσης μειώνετε το σωματικό βάρος από 50-90%, πράγμα το οποίο κάνει την εγκυμονούσα να αισθάνεται πιο ανάλαφρη. Επίσης το νερό της δίνει τη δυνατότητα να δουλέψει ταυτόχρονα σχεδόν όλες τις μυϊκές ομάδες και να πραγματοποιήσει ασκήσεις που θα ήταν δύσκολο ή κι ακατόρθωτο να γίνουν έξω απ’ το νερό. Ακολουθώντας αυτό το είδος άσκησης η έγκυος μπορεί να έχει τα μέγιστα δυνατά οφέλη, χωρίς κραδασμούς κι επιβαρύνσεις στις αρθρώσεις και χωρίς τον κίνδυνο αποκόλλησης του πλακούντα. Είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η ισορροπία μειώνεται λόγο του επιπλέον βάρους, έτσι η έγκυος μπορεί να εξασκηθεί σε ασκήσεις ισορροπίας χωρίς να διατρέχει κανένα κίνδυνο πτώσεων.

Ένα ακόμα σημαντικό όφελος του Aqua aerobic είναι ότι βοηθά στην αποφυγή της υπερθέρμανσης του σώματος, βελτιώνοντας έτσι την κυκλοφορία του αίματος, συμβάλλοντας σε ομαλότερο τοκετό.

Θεαματικά είναι επίσης και τα οφέλη στην ψυχολογία της εγκύου. Με το τέλος της άσκησης η μέλλουσα μητέρα έχει στο μέγιστο βαθμό το αίσθημα της ευεξίας και της χαλάρωσης. Μπορούμε να πούμε ότι η γυμναστική στο νερό είναι αγχολυτική, πράγμα που έχει ιδιαίτερη επίδραση και στο έμβρυο.

Τρεις φορές την εβδομάδα από μισή ώρα είναι ιδανικές για να δείτε τα οφέλη του Aqua aerobic στο σώμα σας, αλλά και στην ψυχολογία σας.

Ιωάννα Βαπορίδη, MSc Καθηγήτρια φυσικής αγωγής, ειδικευμένη στο Aqua yoga στην εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη λοχεία

Πηγή: www.miss.gr