Για πιο εύκολο ύπνο κατά την εγκυμοσύνη..

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μάλλον θα χρειαστεί να αλλάξετε αρκετές φορές τη «θέση» του ύπνου σας και τις μέχρι τώρα συνήθειές σας.

Λόγω της αύξησης του μεγέθους της κοιλιάς και των πιθανών πόνων στην πλάτη, τις καούρες ή τη δύσπνοια, μπορεί τα βράδια σας να μην είναι τόσο ήρεμα όσο παλιά. Παρακάτω αναφέρονται μικρές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να έχετε έναν πιο εύκολο και ποιοτικό ύπνο.

Θέσεις ύπνου:

Η καλύτερη θέση που μπορείτε να πάρετε κατά τη διάρκεια του ύπνου σας, είναι στο πλάι, στην αριστερή πλευρά. Τα γόνατά σας να είναι λυγισμένα, με ένα μαξιλάρι ανάμεσά τους και ένα μικρότερο κάτω από την κοιλιά εφόσον το χρειάζεστε. Όταν κοιμάστε από την αριστερή πλευρά, αυξάνεται ο όγκος του αίματος και των θρεπτικών ουσιών που πηγαίνουν στον πλακούντα και κατά συνέπεια στο έμβρυο.
Η αμέσως επόμενη θέση σε προτίμηση, είναι η οριζόντια αλλά με αρκετά μαξιλάρια κάτω από την πλάτη και το κεφάλι, ώστε να είστε όσο το δυνατόν πιο ψηλά. Αυτή η θέση θα σας βοηθήσει σε περίπτωση που υποφέρετε από καούρες ή και από δύσπνοια.
Αποφύγετε να κοιμάστε μπρούμυτα από τον 3ο μήνα και μετά.
Αποφύγετε να κοιμάστε ανάσκελα χωρίς μαξιλάρια. Η θέση αυτή μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια, ζάλη, ειδικά σε προχωρημένο μήνα κύησης, ακόμα και ναυτία. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι λόγω της διευρυμένης μήτρας, πιέζεται η κάτω κοίλη φλέβα, που στέλνει το αίμα από το κάτω μέρος του σώματος προς την καρδιά, κάτι που μπορεί να προκαλέσει χαμηλή αρτηριακή πίεση.
Αποφύγετε να κοιμάστε από τη δεξιά πλευρά, διότι δεν αιματώνεται καλά η περιοχή της κοιλιάς.
Να θυμάστε να σηκώνεστε πάντα από το πλάι όταν θέλετε να σηκωθείτε από το κρεβάτι για να ΜΗΝ ασκείτε πίεση στην κοιλιά!!

10 συμβουλές για πιο εύκολο και ποιοτικό ύπνο.

1. Βρείτε τη θέση που σας ταιριάζει στο κρεβάτι και χρησιμοποιήστε μαξιλάρια!

2. Μην τρώτε «βαριά» το βράδυ.

3. Πιείτε ένα ποτήρι ζεστό γάλα πριν κοιμηθείτε. Έχει καταπραυντικές επιδράσεις και βοηθάει και στις καούρες.

4. Κάντε ένα ζεστό μπάνιο, θα σας βοηθήσει να χαλαρώστε αλλά και να αποφύγετε τις βραδινές κράμπες.

5. Ασκηθείτε κατά τη διάρκεια της μέρας, όχι πριν πέσετε για ύπνο. Η άσκηση θα σας βοηθήσει να εκτονώσετε τη συσσωρευμένη ένταση και να χαλαρώσετε!

6. Ένα καλό μασάζ, θα σας βοηθήσει στο να έχετε έναν ήρεμο ύπνο χωρίς πόνους.

7. Ένα Aqua Relax θα σας ανακούφιζε από τυχόν πόνους στην πλάτη, τη μέση και τα πόδια. Το ζεστό νερό θα σας χαλαρώσει τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά και θα σας βοηθήσει να επαναφέρετε τον ήρεμο ρυθμό της αναπνοής σας!

8. Μην πίνετε πολύ νερό πριν από τον ύπνο, για να μειώσετε τις φορές που θα σηκωθείτε για τουαλέτα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

9. Μην βγαίνετε από τη βραδινή σας ρουτίνα. Το να ακολουθείτε ένα στάνταρ πρόγραμμα είναι ότι καλύτερο γι’ αυτή την περίοδο. Θα σας βοηθήσει να είστε χαλαρές και ήρεμες.

10. Αναπνοές και εικονοποίηση. Χαλαρώστε κάνοντας μερικές αναπνοές και φανταστείτε πράγματα που σας ευχαριστούν και δεν σας αγχώνουν.

Ιωάννα Βαπορίδη, MSc καθηγήτρια φυσικής αγωγής, ειδικευμένη στο aqua yoga στην εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη λοχεία.