Κράμπες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πως να τις αντιμετωπίσουμε!

Κράμπες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πως να τις αντιμετωπίσουμε!

Οι μυικές κράμπες είναι ακούσιοι και επώδυνοι μυικοί σπασμοί που συμβαίνουν ξαφνικά και δεν επιτρέπουν στους μύες να λειτουργήσουν κανονικά.

Αιτία είναι η συγκέντρωση γαλακτικού οξέως στο μυ, που προκαλεί συρρίκνωση της μυικής μάζας.

Οι κράμπες είναι πολύ συχνό φαινόμενο στην διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η υπερβολική ένταση, η κούραση, η ορθοστασία, οι πολύ υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και η έλλειψη καλίου και ασβεστίου είναι παράγοντες που μπορούν να δημιουργήσουν μυϊκούς σπασμούς.

Για να τις αποφύγετε καλό θα ήταν να καταναλώνετε πολλά υγρά, να προσέχετε τη διατροφή σας [να είναι πλούσια σε λαχανικά και γαλακτοκομικά, να αποφεύγετε το αλάτι σε μεγάλες ποσότητες] και να ασκήστε συστηματικά [η άσκηση βοηθάει στην ομαλή κυκλοφορία του αίματος και μειώνει την κατακράτηση υγρών]. Αν οι κράμπες επιμένουν σε καθημερινή βάση συμβουλευτείτε το γιατρό σας, μπορεί να χρειάζεστε συμπλήρωμα μαγνησίου.

Αντιμετώπιση: Για να προλάβετε τις βραδινές κράμπες, πριν τον ύπνο κάντε ένα ζεστό μπανάκι. Όχι καυτό! Αν σας πιάσει κράμπα, κάντε διάταση στον πονεμένο μυ και κάντε μικρά τσιμπήματα εκεί που νιώθετε τον ισχυρό πόνο [να κυκλοφορήσει το αίμα]. Στη συνέχεια βάλτε μια κρύα πετσέτα στην περιοχή για μερικά λεπτά. Όταν υποχωρήσει ο ισχυρός πόνος, κάντε μασάζ στην περιοχή με λαδάκι και ρίξτε ζεστό νερό, για να χαλαρώσουν οι μύες.

Ιωάννα Βαπορίδη, MSc καθηγήτρια φυσικής αγωγής, ειδικευμένη στην άσκηση στην εγκυμοσύνη και τη λοχεία.