Οι Ενοχλήσεις Της Εγκυμοσύνης και η Αντιμετώπισή τους – πρώτο τρίμηνο

Οι Ενοχλήσεις Της Εγκυμοσύνης και η Αντιμετώπισή τους – πρώτο τρίμηνο

Μεταβολές στους μαστούς, νέα αίσθηση, πόνος, μυρμηκίαση, ευαισθησία.

Αίτια: Υπερτροφία των μαζικών αδένων, μεγέθυνση και προβολή των θηλών και της θηλές άλω λόγω ορμονικής διέγερσης.

Αντιμετώπιση: Χρήση υποστηρικτών στηθόδεσμων εγκυμοσύνης με ειδικά επιθέματα ( ή γάζες) που απορροφούν τις εκκρίσεις και που μπορούν να φορεθούν και κατά τη διάρκεια της νύχτας.Επίσης, πλύσιμο των μαστών με ζεστό νερό, όχι καυτό και σκούπισμα. Η ευαισθησία των μαστών μπορεί να παρεμποδίσει τη σεξουαλική διάθεση, ωστόσο είναι προσωρινή.

Έπειξη προς ούρηση και συχνουρία

Αίτια: Η χωρητικότητα της ουροδόχου κύστης μειώνεται λόγω της διόγκωσης της μήτρας, η οποία μεγαλώνει γα να χωρέσει το μωρό σας. Λόγω ορμονικών επιδράσεων συχνά η ουροδόχος κύστη δυσλειτουργεί.

Αντιμετώπιση: Τακτική ούρηση,να μην εμποδίζει την ούρηση για να κάνετε κάτι άλλο!,εκτέλεση των ασκήσεων Kegl που γυμνάζουν και σας βοηθούν να ελέγχετε τον σφιγκτήρα της ουροδόχου κύστης. Ακόμη να μην καταναλώνετε πολλά υγρά πριν ξαπλώσετε το βράδυ και για οιοδήποτε αίσθημα πόνου ή καύσου κατά την ούρηση (τσούξιμο) να το αναφέρετε στον ιατρό ή τη μαία σας.

Ατονία και κακουχία,κόπωση(συνήθως στην αρχή της εγκυμοσύνης)

Αίτια: Ανεξήγητο φαινόμενο, πιθανό προκαλούνται από τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων, προγεστερόνης και ανθρώπινης χορειακής γοναδοτροπίνης (hCG) ή λόγω αύξησης της βασικής θερμοκρασίας του σώματος. Ωστόσο αποτελεί φυσιολογική αντίδραση στην κύηση και τς απαιτούμενες από αυτήν σωματικές/ψυχολoγικές προσαρμογές.

Αντιμετώπιση: Ανάπαυση-ξεκούραση, ισορροπημένη δίαιτα για πρόληψη της αναιμίας και υποστήριξη από τον οικογενειακό περίγυρο. Προσοχή εάν νοιώθετε συνέχεια κουρασμένη να ενημερώσετε τον ιατρό ή την μαία σας!

Ναυτία κι εμετός-πρωινή αδιαθεσία

Αιτία :Εμφανίζεται στο 50%-75% των γυναικών.Ξεκινάει μεταξύ της πρώτης και δεύτερης χαμένης έμμηνης ρύσης και διαρκεί έως την τέταρτη χαμένη έμμηνο ρύση.Εμφανίζεται σε οποιαδήποτε στιγμή του 24 ώρου. Οι σύζυγοι πιθανόν να εμφανίσουν επίσης τα συμπτώματα. Η εμφάνιση τους οφείλεται στις ορμονικές μεταβολές και συγκεκριμένα στην ανθρώπινη χορειακή γοναδοτροπίνη(hCG) και στην συναισθηματική κατάσταση της εγκύου σχετικά με την εγκυμοσύνη τς, όπως αμφιθυμία,έπαρση ή απόρριψη της κύησης.

Αντιμετώπιση: Αποφυγή άδειου ή υπερφορτωμένου στομάχου,διατήρηση σωστής στάσης του σώματος,διακοπή του καπνίσματος, κατανάλωση ξηρών υδατανθράκων το πρωί,δηλαδή μια φρυγανιά ή κράκερ. Παραμένετε στο κρεβάτι σας μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα ή εναλλάσσετε τους ξηρούς υδατάνθρακες ανά μια ώρα με υγρά, όπως ζεστό φυτικό τσάι χωρίς καφείνη,γάλα ή σκέτο καφέ την επόμενη ώρα μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Καλό είναι να τρώτε συχνά και μικρά γεύματα 5-6 την μέρα, να αποφεύγετε τηγανητά,τροφές με έντονη οσμή,τα πικάντικα και τς λιπαρές ουσίες καθώς και αυτά που δημιουργούν αέρια,δηλαδή περιέχουν διοξείδιο του άνθρακα όπως η coa cola. Ροφήματα μέντας και χαμομηλιού μειώνουν τα συμπτώματα. Να ξεπλένετε και να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά τον εμετό. Σε περίπτωση,όμως που δεν υποχωρούν επικοινωνήστε με τον ιατρό ή την μαία σας. Μην το παραμελήσετε!

Σιελόρροια (άφθονο σάλιο)

Αιτία: Μπορεί να εμφανιστεί 2-3 εβδομάδες μετά την πρώτη χαμένη έμμηνο ρύση. Επίσης συχνά εμφανίζεται ουλίτιδα κι επουλίτιδα( υπεραιμία,αιμορραγεί και ευαισθησία στα ούλα των δοντιών), ωστόσο η κατάσταση αυτή υποχωρεί αυτόματα 1-2 μήνες μετά τον τοκετό.Το αίτιο είναι τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων και συχνά η απροθυμία κατάποσης λόγω του φόβου της ναυτίας.

Αντιμετώπιση: Ισορροπημένη δίαιτα μη επαρκή πρόσληψη λευκωμάτων,φρέσκων φρούτων και λαχανικών,ήπιο βούρτσισμα των δοντιών και έλεγχος της καλής υγιεινής των δοντιών,γιατί επηρεάζουν τον τοκετό σας,προς αποφυγή λοιμώξεων τηρώντας τους κανόνες υγιεινής και επίσκεψη στον οδοντίατρο .Ειδκά τον τελευταίο είναι πολύ σημαντικό, καθώς από έρευνες έχει αποδειχθεί ότι τα παραμελημένα δόντια αποτελούν δείκτη πρόωρου τοκετού.

Λευκόρροια: παρατηρείται συνήθως στην κύηση

Αιτια :Οι ορμονικές μεταβολές διεγείρουν τον τράχηλο της μήτρας,το κατώτερο μέρος του με συνέπεια ν καθίσταται υπερτροφικός με αυξημένη παραγωγή βλένης.

Αντιμετώπιση:H κατάσταση αυτή είναι αναμενόμενη στην εγκυμοσύνη. Ωστόσο εάν η υπερέκκριση συνοδεύεται από κνησμό,δυσοσμία ή αλλαγή των χαρακτηριστικών ή του χρώματος πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό ή την μαία. σας,γιατί θα έχετε κάποια λοίμωξη που απαιτεί θεραπεία.

Ορνέλα Τσέλα, ανεξάρτητη μαία, email: [email protected]