Από τη στιγμή της σύλληψης μέχρι και την ημέρα μετά τον τοκετό, οι ορμόνες κυριαρχούν στο κορμί μας και μας «μεταμορφώνουν» σωματικά και ψυχικά. Μάθετε ποιες είναι οι σημαντικότερες από τις… πρωταγωνίστριες της εγκυμοσύνης.
Είναι υπεύθυνη για τις υπερβολικές συναισθηματικές αντιδράσεις. Κυκλοφορεί στο αίμα ήδη από τη 10η ημέρα της κύησης, και είναι εκείνη την οποία αναζητούν τα σχετικά τεστ προκειμένου να επιβεβαιώσουν την εγκυμοσύνη, αλλά και αυτή που προκαλεί τα πρώτα συμπτώματα που μας βάζουν… ιδέες: πρωινές ναυτίες, εμετοί, αλλαγές στη διάθεση. Είναι η ορμόνη που ευθύνεται για την αναστάτωση στο συναισθηματικό κόσμο της μέλλουσας μαμάς και μπορεί να προκαλέσει από μια μικρή και προσωρινή έλλειψη διάθεσης μέχρι εκνευρισμό διαρκείας. Αυτό που ουσιαστικά προκαλεί είναι μια μεγέθυνση των συναισθημάτων, τα οποία μπορεί να είναι διαφορετικά σε κάθε γυναίκα. Εάν νιώθετε την ανάγκη να ξεσπάσετε σε κλάματα χωρίς προφανή λόγο ή εάν οι γύρω σας ισχυρίζονται ότι από τότε που μείνατε έγκυος είστε μάλλον επιθετική, μπορείτε να το χρεώνετε στην HCG. Η δράση της διαρκεί και τους εννέα μήνες της εγκυμοσύνης και σταματά να μας επηρεάζει την επομένη του τοκετού.
Η προγεστερόνη – Η ορμόνη της κόπωσης!
Εκκρίνεται σε σημαντικές ποσότητες μετά τη 14η ημέρα σε ένα φυσιολογικό κύκλο. Εάν προκύψει εγκυμοσύνη, βασικός ρόλος της είναι να εξασφαλίσει την εμφύτευση του εμβρύου μέσα στη μήτρα και να κάνει πιο ελαστικούς τους ιστούς, ώστε να μπορεί η μήτρα να μεγαλώνει. Η δράση της μας κάνει να νιώθουμε κουρασμένες, κυρίως κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Όμως, ακόμα κι αυτό το αίσθημα κόπωσης έχει συγκεκριμένη σκοπιμότητα, γιατί μπορεί η εγκυμοσύνη να μην είναι ασθένεια, όμως η μέλλουσα μητέρα είναι σημαντικό να ρίξει τους ρυθμούς της καθημερινότητάς της. Επιπλέον, η προγεστερόνη, ιδίως τον πρώτο μήνα της κύησης, επηρεάζει και τη λίμπιντο, κάνοντας τις περισσότερες γυναίκες να βλέπουν τη διάθεσή τους για σεξουαλικές επαφές να μειώνεται. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, μετά τις πρώτες 60 ημέρες της κύησης, η λίμπιντο ανεβαίνει ξανά, και πολλές έγκυοι νιώθουν ακόμα πιο ερωτικές από ό,τι πριν από τη σύλληψη.
Τα οιστρογόνα – Οι ορμόνες του θηλασμού
Εκκρίνονται στην πρώτη φάση του κύκλου, και με τη συνεργασία της προλακτίνης προετοιμάζουν το στήθος για το θηλασμό στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ευθύνονται για το πρησμένο στήθος πριν από την περίοδο, αλλά και για την αίσθηση πόνου, τάσης και ευαισθησίας των μαστών κατά την κύηση. Από την άλλη, θα πρέπει να ευχαριστούμε τα οιστρογόνα γιατί είναι υπεύθυνα για όλα εκείνα τα συμπτώματα που μας κάνουν να λάμπουμε όταν περιμένουμε μωρό, όπως το καθαρό δέρμα και τα στιλπνά μαλλιά. Επιπλέον, επηρεάζουν την όσφρηση, καθιστώντας την τόσο ευαίσθητη ώστε πολλές έγκυοι να μπορούν να ξεχωρίσουν μυρωδιές και αρώματα από χιλιόμετρα μακριά! Τέλος, τα οιστρογόνα έχουν αποσταθεροποιητική επίδραση στα συναισθήματα της εγκύου, κάνοντάς τη να περνά από τα γέλια στα κλάματα μέσα σε δευτερόλεπτα ή να ξεσπά σε λυγμούς παρακολουθώντας μια ρομαντική ταινία ή διαβάζοντας ένα βιβλίο για τη φροντίδα των φυτών εσωτερικού χώρου…
Η προλακτίνη – Η ορμόνη της αυτοεικόνας
Η ορμόνη αυτή αρχίζει να εκκρίνεται από τις πρώτες ημέρες της εγκυμοσύνης και παραμένει κατά τη διάρκεια του θηλασμού, όπου η συγκέντρωσή της στο αίμα φτάνει στα υψηλότερα σημεία της. Αποστολή της είναι να προετοιμάσει το στήθος για το θηλασμό και να εξασφαλίσει την παραγωγή μητρικού γάλακτος στην απαιτούμενη ποσότητα. Μία από τις πιο σημαντικές ιδιαιτερότητες της προλακτίνης είναι ότι προκαλεί αλλαγές στο σώμα, καθώς οι μαστοί μεγαλώνουν, και για το λόγο αυτόν μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο μια γυναίκα βλέπει τον εαυτό της. Το στήθος της, ενώ πριν από λίγους μήνες ήταν άμεσα συνδεδεμένο με τη σεξουαλικότητα, γίνεται πλέον απαραίτητο «αξεσουάρ» της νέας της ιδιότητας ως μαμά. Για κάποιες, αυτή η αλλαγή συντελείται τόσο σταδιακά, ώστε να φαντάζει φυσιολογική και αναπόφευκτη. Για άλλες, όμως, η διαδικασία αυτή αποτελεί το έναυσμα για να δουν τον εαυτό τους διαφορετικά, με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει στην ψυχολογία τους. Πάντως, η δράση της συγκεκριμένης ορμόνης είναι προσωρινή και το μέγεθος του στήθους μειώνεται ξανά μετά το θηλασμό – ενώ σε ορισμένες γυναίκες η διαφορά είναι λιγότερο εντυπωσιακή ή και ελάχιστη.
Η ωκυτοκίνη – Η ορμόνη της μητρικής στοργής
Σηματοδοτεί την έναρξη των ωδίνων που οδηγούν στον τοκετό και έχει απίστευτες ιδιότητες: Προκαλεί στη μητέρα την επιθυμία να δεθεί συναισθηματικά με το παιδί που φέρνει στον κόσμο και να το λατρέψει. Αποκαλείται και «ορμόνη της αγάπης», αν και ο χαρακτηρισμός είναι ίσως λίγο υπερβολικός και μπορεί να κάνει μια μητέρα που δεν κεραυνοβολείται από έρωτα για το μωρό της από την πρώτη στιγμή να νιώσει άβολα. Το σίγουρο είναι ότι μας προκαλεί αισθήματα στοργής και την ανάγκη να προστατέψουμε αυτό το εύθραυστο πλάσμα που ακουμπά για πρώτη φορά στην αγκαλιά μας. Η ωκυτοκίνη υπάρχει επίσης στο αμνιακό υγρό, εξασφαλίζοντας στο έμβρυο που πίνει περίπου 4 λίτρα την ημέρα από το υγρό αυτό, ηρεμία και ανακούφιση. Επιπλέον, τη στιγμή που ξεκινούν οι συσπάσεις του τοκετού, η ποσότητα που εκκρίνεται αυξάνεται σημαντικά, προετοιμάζοντας το μωρό για τη στρεσογόνο εμπειρία που πρόκειται να βιώσει. Θεωρείται μάλιστα ότι, όταν κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους τα μωρά πιπιλίζουν την πιπίλα ή το δάχτυλό τους, στην πραγματικότητα προσπαθούν να μιμηθούν την ηρεμιστική δράση που είχε επάνω στους η ωκυτοκίνη κατά την ενδομήτριο ζωή.
Οι ενδορφίνες – Τα φυσικά παυσίπονα του οργανισμού
Οι ενδορφίνες ονομάζονται και «ορμόνες της ευτυχίας», και ο ρόλος τους στην εγκυμοσύνη ξεκινά τη στιγμή του τοκετού. Εκκρίνονται, όπως και η ωκυτοκίνη, με τις πρώτες συσπάσεις της μήτρας και δρουν αναλγητικά, φροντίζοντας ο πόνος να μην υπερβαίνει τα επίπεδα που το σώμα μπορεί να αντέξει.
Με τη συνεργασία του Βασίλη Παπαδημητρίου (μαιευτήρας – γυναικολόγος).
Πηγή: www.imommy.gr