Πως να ανακουφιστείτε από τον πόνο του τοκετού!

Πως να ανακουφιστείτε από τον πόνο του τοκετού!

Η μεγάλη στιγμή έφτασε… Γεννάτε! Ο φόβος, η ανησυχία όσο η ώρα του τοκετού πλησιάζει είναι κάνουν την εμφάνιση τους.

Τι θα πρέπει να κάνετε για να κυλήσουν όλα ομαλά;

Χαλάρωση!
Το πιο σημαντικό πράγματα κατά τη διάρκεια του τοκετού είναι να μπορεί η γυναίκα να χαλαρώσει, σωματικά αλλά και εγκεφαλικά. Να μην φοβάται και να μην πιέζεται. Όσο πιο ήρεμη είναι τόσο λιγότερο θα πονάει. Βασικό να προσπαθήσει να αδειάσει το μυαλό της από κάθε αρνητική σκέψη και να φανταστεί την ώρα που το μωρό της θα έρχεται στον κόσμο, ζώντας μια μοναδική εμπειρία. Πρέπει πάντα να έχει στο νου της ότι το υπερβολικό άγχος μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη του τοκετού, λόγω της αδρεναλίνης, ορμόνη που εκκρίνει ο οργανισμός όταν η γυναίκα βρίσκεται σε κατάσταση στρες!

Αναπνοή!
Ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι του τοκετού! Οι αναπνοές βοηθάνε τη μέλλουσα μητέρα να συγκεντρωθεί, να χαλαρώσει και να βοηθήσει το παιδί της να έρθει. Η αναπνοή πρέπει να είναι βαθιά και ρυθμική, να μην της προκαλεί άγχος ή δυσφορία. Το κατέβασμα του αέρα χαμηλά στην κοιλιά θα την ανακουφίσει και θα την βοηθήσει να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τις συστολές του τοκετού. Αντιθέτως η ρηχή και απότομη αναπνοή, μπορεί να τη ζαλίσει και να μειώσει και το οξυγόνο πρόσληψης του εμβρύου. Γι αυτό οι αναπνοές είναι σημαντικό γίνονται σ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να είναι έτοιμη η γυναίκα την ώρα εκείνη να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του τοκετού.

Μετακίνηση!
Το περπάτημα, οι περιστροφές της λεκάνης, οι εναλλαγές των θέσεων, η χρήση της μπάλας αλλά και το stretching μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην μείωση του πόνου της μέσης, των συστολών αλλά και να επιταχύνουν έναν αργό τοκετό.

Η χρήση του νερού!
Το ζεστό νερό μπορεί να μειώσει σημαντικά τον πόνο του τοκετού. Όπως αναφέρεται πολύ συχνά το νερό λειτουργεί ως επισκληρίδιος. Η γυναίκα μπορεί να κινηθεί άνετα σε αυτό, παίρνοντας θέσεις που θα την ανακουφίσουν, η κοιλιά της θα χαλαρώσει και θα δώσει περισσότερο χώρο στο έμβρυο να κινηθεί πιο αποτελεσματικά.

Μασάζ!
Το μασάζ ειδικά σε συγκεκριμένα σημεία την ώρα του τοκετού μπορεί να γίνει πολύ ανακουφιστικό, αφού εκκρίνονται οι ενδορφίνες που μειώνουν τον πόνο και δίνουν στην γυναίκα το αίσθημα της χαλάρωσης και της ανακούφισης.

Σύντροφος!
Ο ρόλος του πατέρα είναι πολύ σημαντικός στον τοκετό!! Η συναισθηματική υποστήριξη που μπορεί να προσφέρει στη σύντροφό του την ώρα εκείνη, έστω με μια ματιά ή ένα χάδι παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ψυχολογία της μέλλουσας μητέρας και στην εξέλιξη του τοκετού. Ο σύντροφος μπορεί να βοηθήσει μέσω του μασάζ, των ρυθμικών αναπνοών αλλά και τον θέσεων που μπορεί να βοηθήσει τη μητέρα να πάρει την ώρα των συστολών.

Της Ιωάννας Βαπορίδη, MSc καθηγήτριας φυσικής αγωγής, www.aquabirth.gr

Πηγή: www.familylife.gr