Εγκυμοσύνη και διατροφή!

Εγκυμοσύνη και διατροφή!

Η εγκυμοσύνη αποτελεί μία από της σημαντικότερες περιόδους στη ζωή της γυναίκας. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συντελείται πλήθος ανατομικών και λειτουργικών αλλαγών στο σώμα της, που σκοπό έχουν να προετοιμάσουν και να υποστηρίξουν την κυοφορία του εμβρύου.

Για εννέα μήνες ο οργανισμός της εγκύου ρυθμίζεται και προσαρμόζεται σύμφωνα με τη νέα ζωή που αναπτύσσεται μέσα του. Ας σκεφτούμε μόνο, πως η μητέρα αποτελεί για το έμβρυο τη μόνη πηγή τροφής!
Το σώμα στην εγκυμοσύνη αλλάζει και αποκτά ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες. Η ομαλή πορεία της εγκυμοσύνης αλλά και η σωστή ανάπτυξη του εμβρύου εξαρτάται από τη διατροφή της εγκύου, επηρεάζοντας τόσο την υγεία του εμβρύου όσο και τη δική της.
Η διατροφική κατάσταση της μητέρας επιδρά σημαντικά στα διάφορα στάδια ανάπτυξης του εμβρύου, γι’ αυτό, μία μη ισορροπημένη διατροφή, με ελλείψεις σε μακροθρεπτικά (ενέργεια, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη) αλλά και μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, ηλεκτρολύτες και ιχνοστοιχεία) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην έκβαση της.
Μετά τον 4ο µήνα, η έγκυος, συχνά, αισθάνεται ένα έντονο αίσθηµα πείνας. Στην ουσία πρόκειται για αντανακλαστική λειτουργία του οργανισµού που σκοπό έχει να εξασφαλίσει την ικανή πρόσληψη τροφών.
Καθώς προχωρά η εγκυµοσύνη, η έγκυος γυναίκα έχει ανάγκη από συχνά γεύµατα καθ’ όλη τη διάρκεια της ηµέρας. Τα τρία γεύµατα µπορούν να αντικατασταθούν από έξι ή περισσότερα γεύµατα, που σε καµία περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεπερνούν σε µέγεθος τα, προ εγκυµοσύνης, γεύµατα.
Εφόσον η έγκυος τρέφεται σωστά, ποιοτικά και ποσοτικά, αυτοµάτως εξαλείφεται η πιθανότητα ανεπάρκειας στο ένα ή το άλλο θρεπτικό συστατικό.

Μια έγκυος γυναίκα, πρέπει να αποφεύγει:
• Τις επεξεργασµένες τροφές, όπου οι θρεπτικές ουσίες είναι περιορισµένες λόγω της κατεργασίας και της κονσερβοποίησης.
• Τις τροφές που προστέθηκαν, εξωγενώς, συντηρητικά, χρωστικές και καρυκεύµατα.
• Προϊόντα που περιέχουν µεγάλη ποσότητα ζάχαρης.
• Τα αεριούχα ροφήµατα, ακόµη και light επωνυµίες, διότι περιέχουν πρόσθετα και συντηρητικά.
• Την υπερκατανάλωση καφεΐνης και τσαγιού, διότι επηρεάζουν το πεπτικό σύστηµα.
• Την υπερκατανάλωση βιοµηχανοποιηµένων τροφών που περιέχουν µεγάλες ποσότητες αλατιού.
• Το κάπνισµα.
• Πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγεται η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Μέρος της λαµβανόµενης αλκοόλης, περνάει στην κυκλοφορία του εµβρύου και λειτουργεί ως δηλητήριο, ιδιαίτερα κατά την κρίσιµη περίοδο µεταξύ 6ης και 12ης εβδοµάδας.
• Κανένα φάρµακο δεν πρέπει να λαµβάνεται χωρίς την ιατρική συµβουλή και έγκριση.
• Η έγκυος µπορεί να λάβει συµπληρώµατα σιδήρου, φυλλικού οξέος και ασβεστίου, εφόσον δεν µπορούν να υποκατασταθούν µέσω της διατροφής και πάντα, υπό την καθοδήγηση του επιβλέποντα γιατρού.
• Σε γενικές γραµµές απαιτείται η υιοθέτηση ενός φυσικότερου και πιο υγιεινού τρόπου ζωής, ο οποίος πρέπει να περιλαµβάνει την επαρκή σωµατική δραστηριότητα, τη σωστή διατροφή και την επαρκή ξεκούραση.

Πέραν λοιπόν από την λαχτάρα να πάρουμε το μωρό μας στην αγκαλιά μας…ας δώσουμε την προσοχή μας σε ένα τόσο σημαντικό κεφάλαιο!!

Της Μαρίας Ράπτη, διαιτολόγου – διατροφολόγου, με τη συνεργασία του www.aquabirth.gr
Πηγή: www.familylife.gr