Εννιά μήνες περιμένατε να σφίξετε στην αγκαλιά σας το αγγελούδι σας και να που ήρθε επιτέλους η στιγμή αυτή.
Τα συναισθήματα ανάμικτα, ευτυχία, φόβος, στοργή, αγωνία για το τι θα ακολουθήσει… Η μητέρα διανύει μια ευαίσθητη και αρκετά στρεσογόνα περίοδο, αφού πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες ζωής και να προσπαθήσει να αντεπεξέλθει πλήρως στις απαιτήσεις του νέου μέλους.
Για τους επόμενους δύο με τρεις μήνες η γυναίκα βρίσκεται στην περίοδο της λοχείας. Στη διάρκεια αυτών των μηνών η γυναίκα παρουσιάζει κάποιες αλλαγές τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε σωματικό επίπεδο, οι οποίες όμως μπορεί να κρατήσουν και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό η μητέρα να κατανοήσει τη σημασία της άσκησης και το πόσο θα την ωφελήσει σωματικά αλλά και ψυχολογικά!
Το σώμα της μητέρας είναι επιβαρυμένο από τις αναπόφευκτες αλλαγές λόγω εγκυμοσύνης, καθώς και κάποιων παραπανίσιων κιλών. Οι πόνοι στην πλάτη λόγω θηλασμού αλλά και οι πιθανοί πόνοι στα χέρια και στη μέση μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα εφόσον ξεκινήσετε ένα εξατομηκευμένο πρόγραμμα γυμναστικής για την περίοδο αυτή.
Οι γυναίκες που έρχονται από έναν φυσιολογικό τοκετό μπορούν να ξεκινήσουν τις ειδικές ασκήσεις μερικές μέρες μετά τον τοκετό, ώστε ν’ αρχίσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η επαναφορά της μήτρας και των κοιλιακών μυών.
Οι γυναίκες με καισαρική τομή θα χρειαστούν λίγο παραπάνω χρόνο για να ξεκινήσουν τις δραστηριότητές τους. Έχοντας πάντα τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου τους, μπορούν καθημερινά να ασκούνται ξεκινώντας από δέκα λεπτά και σταδιακά να αυξάνουν τον χρόνο άθλησης ανάλογα με τις ανάγκες τους.
Απλές ασκήσεις για την πλάτη, τα χέρια, την κοιλιά και το περίνεο θα είναι αρκετά ανακουφιστικές για την μητέρα. Αρκετά αναζωογωνητικό θα ήταν επίσης και ο καθημερινός περίπατος με το καροτσάκι αλλά και οι ασκήσεις σε πισίνα μετά τις 40 μέρες.
Όσον αφορά το θηλασμό οι μητέρες δεν θα πρέπει να φοβούνται να ασκηθούν κατά τη διάρκεια αυτού, αφού ο συνδυασμός σωστής διατροφής και ειδικής άσκησης, όχι μόνο δεν επιβαρύνει τον οργανισμό αλλά αυξάνει και τα ποσοστά γάλατος χωρίς να μειώνει την ενεργειακή απόδοση.
Μην ξεχνάτε ότι η άσκηση μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά μετά από ένα δύσκολο τοκετό αλλά και να αποφύγετε τυχών καταστάσεις όπως η επιλόχεια κατάθλιψη Επίσης θα βοηθήσει με τον καλύτερο τρόπο το σώμα της μητέρας να επανέλθει πιο εύκολα θα βελτιώσει την καρδιαγγειακή λειτουργία καθώς και θα βοηθήσει στην ενίσχυση των οστών.
Καλό θα ήταν στην αρχή η άσκηση να γίνεται μαζί με το μωρό και για να μην χρειάζεται η μητέρα να το αφήσει αλλά και για να μπορεί να το θηλάσει ανά πάσα στιγμή. Αργότερα θα μπορεί να αθλείται μόνη της αφιερώνοντας λίγη ώρα στον εαυτό της.
Μη φοβηθείτε την περίοδο αυτή της λοχείας! Πάρτε τα μωρά σας και ασκηθείτε μαζί περνώντας χρόνο ευχάριστο και δημιουργικό. Στο χέρι σας είναι να βελτιώσετε ή και να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας ζώντας με ηρεμία την κάθε στιγμή με το νέο μέλος της οικογένειας σας.
Της Ιωάννας Βαπορίδη, MSc καθηγήτρια φυσικής αγωγής, www.aquabirth.gr
Πηγή: www.familylife.gr