Καλοκαίρι και ευαίσθητη περιοχή

Καλοκαίρι και ευαίσθητη περιοχή

Η αύξηση της θερμοκρασίας καθώς και οι καλοκαιρινές εξορμήσεις στην παραλία είναι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη κολπίτιδας, αλλά και δερματικών ερεθισμών της ευαίσθητης περιοχής. Τι είναι αυτό που πρέπει να προσέχουμε;

  • Προσπαθούμε να μη μένουμε με το βρεγμένο μαγιό και αλλάζουμε κάνοντας πρώτα, αν μπορούμε ένα ντους.
  • Αποφεύγουμε το κάθισμα στην άμμο
  • Χρησιμοποιούμε τη δική μας πετσέτα

Πολλές φορές μπορεί να δημιουργηθεί τοπικός ερεθισμός στο δέρμα της περιοχής λόγω του αλατιού της θάλασσας και της άμμου, ιδιαίτερα αν δεν αλλάζουμε μαγιό. Στην περίπτωση αυτή κάνουμε πλύση με άφθονο δροσερό νερό και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια ειδική για την περιοχή, καταπραϋντική κρέμα

Προσοχή στην πισίνα: αν δε χλωριώνεται σωστά μπορεί να παρουσιαστούν λοιμώξεις, ενώ και το ίδιο το χλώριο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμού
Αλλάζουμε συχνά εσώρουχα, δύο ή και τρεις φορές την ημέρα αν χρειάζεται (ιδιαίτερα το καλοκαίρι).

Βασικές αρχές για την περιποίηση της ευαίσθητης περιοχής

  • Αποφεύγουμε τα συνθετικά εσώρουχα και τα στενά ρούχα. Δημιουργούν αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή, δημιουργώντας, έτσι, περιβάλλον κατάλληλο για λοιμώξεις. Προτιμάμε βαμβακερά εσώρουχα.
  • Χρησιμοποιούμε προφυλακτικό στην σεξουαλική επαφή, για να αποτρέψουμε τυχόν μόλυνση από μικρόβια που προκαλούν κολπίτιδες ή/και τραχηλίτιδες.
  • Χρησιμοποιούμε ειδικά, ήπια προϊόντα καθαρισμού για την ευαίσθητη περιοχή. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολυάριθμα σκευάσματα, ειδικά για την κάθε ηλικία
  • Σε περίπτωση που πρέπει να λάβετε αντιβίωση, βάλτε στο διαιτολόγιό σας τουλάχιστον ένα γιαούρτι την ημέρα. Η αντιβίωση διαταράσσει την οξύτητα του κόλπου και σε πολλές γυναίκες εμφανίζεται μυκητιασική κολπίτιδα.

Συχνές ερωτήσεις και οι απαντήσεις τους…

Ο κνησμός και η αίσθηση καύσους στην περιοχή σημαίνουν πάντα κολπίτιδα;
Πολλές φορές ο κνησμός είναι στα έξω γεννητικά όργανα ή στο δέρμα και μπορεί να προκαλείται από μηχανικό ερεθισμό (στενά ρούχα) ή από χρήση σερβιέτας/σερβιετάκι. Τα συνθετικά εσώρουχα καθώς και ακατάλληλα για την περιοχή προϊόντα καθαρισμού μπορεί να δημιουργήσουν τέτοια συμπτώματα. Συνιστάται οι γυναίκες να φοράνε βαμβακερά εσώρουχα, να αποφεύγουν το πολύ στενά παντελόνια γιατί δημιουργείται υγρασία στην ευαίσθητη περιοχή με συνέπεια την δημιουργία για ανάπτυξη μικροβίων, επίσης αντί να χρησιμοποιούν έντονα προϊόντα για περιποίηση της περιοχής καλύτερα να διαλέγουν ήπια προϊόντα κατά προτίμηση να περιέχουν χαμομήλι. Τα σκληρά προϊόντα αλλάζουν το ph με συνέπεια τον κίνδυνο της λοίμωξης..οπότε *παν μέτρον άριστον* .

Πότε πρέπει να συμβουλευτώ την μαία;
Αν τα υγρά σας έχουν περίεργη οσμή ή/και χρώμα, καλό είναι να συμβουλευτείτε την μαία ή τον γιατρό σας. Θα σας εξετάσει και πιθανότατα θα γίνει μία καλλιέργεια κολπικού υγρού, στην οποία θα φανεί αν και ποιο μικρόβιο σας έχει προκαλέσει τα συμπτώματα, και ποια η κατάλληλη αγωγή. Αν υπάρχει ενόχληση εξωτερικά που επιμένει, θα πρέπει να εξεταστείτε προκειμένου να διαγνωσθεί το πρόβλημα και να γίνει η κατάλληλη θεραπεία.

Τι γίνεται με την αποτρίχωση;
Η αποτρίχωση χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην ευαίσθητη περιοχή. Το ξυραφάκι που χρησιμοποιείται συχνότερα πρέπει να είναι ατομικό και να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να εισέλθουν μικρόβια και να προκληθούν μολύνσεις και φλεγμονές στο δέρμα.

Μπορώ να κάνω κολπικές πλύσεις;
Αν ανήκετε στις γυναίκες που θέλουν να κάνουν κολπικές πλύσεις, αυτές πρέπει να γίνονται μόνο με ειδικά σκευάσματα, ειδικά σχεδιασμένα για αυτή τη χρήση. Στο εμπόριο κυκλοφορούν σκευάσματα με χαμομήλι, με σόδα κ.λπ., ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες της γυναίκας. Απόλυτη αντένδειξη αποτελεί η πλύση με υγρά αντισηπτικά, που χρησιμοποιούνται για το δέρμα, καθώς καταστρέφουν την φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου.

Μπορώ να χρησιμοποιώ σερβιετάκια και ταμπόν;
Καλό είναι να αποφεύγονται. Τα σερβιετάκια εμποδίζουν τον αερισμό της περιοχής, αυξάνοντας έτσι την θερμοκρασία και προδιαθέτοντας για κολπίτιδες. Μπορεί επίσης να προκαλούν δερματικό ερεθισμό. Όσον αφορά στα ταμπόν, αν λόγω συνθηκών δεν μπορούμε να αποφύγουμε τη χρήση τους, πρέπει τουλάχιστον να αλλάζονται συχνά.

Πόσο συχνά κάνω ντους όταν έχω περίοδο;
Όσο συχνότερα μπορώ! Η συχνή πλύση με νερό και κάποιο ειδικό για την περιοχή καθαριστικό αποτελεί βασικό στοιχείο υγιεινής και βοηθά στην αποφυγή μολύνσεων, καθώς το αίμα αποτελεί άριστο υλικό για την ανάπτυξη των μικροβίων.

Τσέλα Ορνέλα, Ανεξάρτητη Μαία,  [email protected]