Συμπληρώματα απώλειας βάρους: Μύθος ή πραγματικότητα;

Συμπληρώματα απώλειας βάρους: Μύθος ή πραγματικότητα;

Είτε από την περιήγηση στο Internet, ή ξεφυλλίζοντας ένα αγαπημένο σας περιοδικό , θα τα βρείτε παντού: τα συμπληρώματα απώλειας βάρους που προσφέρουν γρήγορες και εύκολες λύσεις για την αποβολή ανεπιθύμητων κιλών.

Απλά καταπιείτε ένα χάπι, ή τονωθείτε με μία κρέμα. Μήπως αυτές οι «θεραπείες», είναι περισσότερο διαφημιστικές εκστρατείες από ότι πραγματική βοήθεια? Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα πιο δημοφιλή προϊόντα απώλειας βάρους, τα αιτήματά τους, τους κινδύνους τους … και γιατί δεν είναι μια μεγάλη ιδέα.

Νεράντζι:
Τα προϊόντα αυτά είναι από συμπυκνωμένα εκχυλίσματα από τη φλούδα πορτοκαλιού. Χρησιμοποιούνται συχνά σε προϊόντα, υποστηρίζοντας ότι αυξάνουν το μεταβολισμό, αλλά οι εξετάσεις που αφορούν τους ανθρώπους, δεν έχουν ακόμη διεξαχθεί! Περιέχουν το synephrine διεγερτικό, το οποίο μπορεί να προκαλέσει υπέρταση και καρδιαγγειακή τοξικότητα. Συμπληρώματα με πορτοκάλι μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσουν με άλλες φαρμακευτικές αγωγές. Οι κίνδυνοι τους είναι ακόμη μεγαλύτεροι όταν χρησιμοποιούνται με άλλα συστατικά που περιέχουν διεγερτικά όπως η καφεΐνη και αποσυμφορητικά. Τα άτομα με καρδιακή νόσο, υπέρταση, και γλαύκωμα θα πρέπει να αποφύγετε αυτά με κάθε κόστος.
Η εφεδρίνη μπορεί να βοηθήσει την απώλεια βάρους με την καταστολή της όρεξης, και η έρευνα έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά της, όταν χρησιμοποιείται με την καφεΐνη. Ωστόσο, η εφεδρίνη προκαλεί υψηλή πίεση του αίματος, εγκεφαλικά επεισόδια, και τα σοβαρά προβλήματα της καρδιάς, η οποία είναι ο λόγος που η πώληση των συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν ephedra απαγορεύθηκε τον Απρίλιο του 2004.

Η καφεΐνη που περιέχεται σε αυτά τα προϊόντα είναι ένα διεγερτικό, το οποίο αυξάνει την αρτηριακή πίεση και έχει διουρητικές επιδράσεις. Η χρόνια χρήση της καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει ανοχή και ψυχολογική εξάρτηση.

Χρώμιο

Οι ισχυρισμοί ότι το χρώμιο αυξάνει την απώλεια βάρους και βελτιώνει τη σύσταση του σώματος έχουν μόνο υποστηριχθεί από μια μελέτη, ενώ όλες οι άλλες μελέτες απέτυχαν να βρουν οποιαδήποτε υποστήριξη και αποδεικτικά στοιχεία. Υπάρχουν δύο τύποι του χρωμίου: Τριδύναμο (που απαιτεί το σώμα και θεωρείται ασφαλής σε δόσεις των 200 μικρογραμμαρίων καθημερινά ή λιγότερο) και το εξασθενές (το οποίο μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές, έλκη, σπασμούς, των νεφρών και του ήπατος ασθένειες και θάνατο). Εξασθενές χρώμιο μπορεί να είναι τοξικό και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε συμπληρώματα, αλλά μερικοί δεν περιέχουν αυτή την επικίνδυνη μορφή!

Συζευγμένο Λινολεϊκό Οξύ (CLA) (Παραδείγματα: Η βιταμίνη World CLA, Nature Made CLA, Now Foods CLA):

Αυτό το προϊόν υποστηρίζει την προώθηση ισχνότητας, αλλά πολύ λίγες μελέτες υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό. Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, το CLA είναι γενικά ασφαλής.

· Εφεδρίνη:

L-Carnitine:

L-Καρνιτίνη ισχυρίζεται ότι αναστέλλουν την παχυσαρκία, αλλά υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά της.

Λεκιθίνη, Αυτά τα προϊόντα που ισχυρίζονται ότι θα σας βοηθήσουν να σπάσουν το λίπος, έτσι ώστε να μπορεί να απορροφηθεί, γαλακτωματοποιείται, παγιδεύεται, και αποβάλλεται από τον οργανισμό. Δεν υπάρχει σήμερα καμία αρμόδια και αξιόπιστη επιστημονική έρευνα για την υποστήριξη αυτών των ισχυρισμών.

Άμυλο αποκλειστές

Εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, χλωρογενικό οξύ από καφέ, Αυτά τα προϊόντα που ισχυρίζονται για την πρόληψη της πέψης και την εξουδετέρωση της ζάχαρης και των υδατανθράκων, ως εκ τούτου, τη μείωση των θερμίδων στη διάθεση του οργανισμού. Οι υδατάνθρακες αχώνευτοι μεταφέρονται στο έντερο για την αποβολή. Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έχουν επιστημονική έρευνα και είναι ψευδείς και παραπλανητικές.

Η Κορτιζόλη Ελέγχου: Η κορτιζόλη επίσης ονομάζεται “. ορμόνη του στρες” Αυτοί οι ισχυρισμοί δείχνουν ότι επίμονα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης είναι η βασική αιτία της αύξησης βάρους και διατήρηση βάρους. Τα συμπληρώματα ισχυρίζονται περαιτέρω για την εξάλειψη του πόθους για ορισμένα τρόφιμα (συμπεριλαμβανομένων γλυκά και υδατάνθρακες), ελέγχουν την όρεξη, την ευκολία για φαγητό που οφείλονται στο στρες, ώστε να κάψετε θερμίδες αποτελεσματικά, και ως εκ τούτου να οδηγήσει σε απώλεια βάρους. Ενώ τα επίπεδα της κορτιζόλης μπορεί να είναι ένας παράγοντας, αυτοί οι ισχυρισμοί “έλεγχος” δεν υποστηρίζεται από τεκμηριωμένες επιστημονικές έρευνες. Θεωρούνται ψευδείς, παραπλανητικές και απατηλές.

Καφεΐνη

Mate, Yerba Mate, Τσάι Ιησουιτών, η Παραγουάη τσάι, μαύρο τσάι, κακάο, καφές, Cola Nut, πράσινο τσάι, γκουαρανά (Παραδείγματα: Metabolife, Stacker δύο):

Τριανταφύλλου Δημήτρης, MSc Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, [email protected]