Η οστεοπόρωση σήμερα αποτελεί δυστυχώς ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας παγκοσμίως, προσβάλλοντας μία στις τρεις γυναίκες ηλικίας 60-70 ετών και δύο στις τρεις ηλικίας άνω των 80 ετών.
Η οστεοπόρωση, η νόσος των οστών όπως την αποκαλούν, προκαλείται όταν υπάρχει μείωση της οστικής μάζας, λόγω απομάκρυνσης ασβεστίου και μετάλλων από τα οστά. Ως αποτέλεσμα αυτού τα οστά γίνονται αδύνατα προκαλώντας την εκδήλωση διαφόρων προβλημάτων, όπως μείωση του αναστήματος, πόνο στην μέση και στην πλάτη κι επιρρέπεια σε τραυματισμούς. Η εμφάνιση κι η ανάπτυξη της οστεοπόρωσης αποδίδεται σε ορμονικούς, γενετικούς, μορφολογικούς αλλά και διατροφικούς παράγοντες. Επίσης παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στη γρηγορότερη εμφάνισή της είναι και το κάπνισμα, η κατάχρηση καφεΐνης κι αλκοόλ, η λήψη φαρμάκων κι οι πρωτεϊνικές δίαιτες. Μπορεί όμως κανείς να προλάβει την ασθένεια αυτή, αν από μικρή ηλικία έχει ως τρόπο ζωής το συνδυασμό σωστής διατροφής και συστηματικής άσκησης.
Η φυσική δραστηριότητα παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Από την παιδική ηλικία ως και την ηλικία των 25 ετών, η άσκηση είναι σημαντική για την εξασφάλιση της απαιτούμενης οστικής πυκνότητας. Όσο περνούν τα χρόνια η άσκηση «επιβάλλεται» στους ενήλικες, τρεις φορές την εβδομάδα, για να βοηθά στη μείωση του ρυθμού απώλειας της οστικής πυκνότητας. Προσπαθήστε να μην παραλείπετε και να μην εγκαταλείψετε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα άσκησης, αφού στους ενήλικες χάνονται οι οποιεσδήποτε προσαρμογές αν αυτό διακοπεί. Με τη συστηματική άσκηση αυξάνεται η μυϊκή δύναμη κι η μυϊκή μάζα, βελτιώνεται η στάση του σώματος κι αυξάνεται η ευκαμψία κι ευλυγισία του ατόμου. Τα οστά γίνονται πιο ισχυρά κι ανθεκτικά, βελτιώνεται η ικανότητα ισορροπίας -μείωση πτώσεων- αλλά κι επιτυγχάνεται καλύτερη καρδιοαναπνευστική ικανότητα και ποιότητα ζωής. Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η σωματική άσκηση μπορεί να καθυστερήσει τη δημιουργία καταγμάτων από οστεοπόρωση ακόμα και 10 με 15 χρόνια.
Ίσως από τα καλύτερα είδη άσκησης που μπορεί να ακολουθήσει μια γυναίκα είναι ασκήσεις φόρτισης, όπου σηκώνουμε το σωματικό μας βάρος, όπως βάδισμα, τζόκινγκ και χορό. Επίσης οι ασκήσεις ενδυνάμωσης ολόκληρου του σώματος θα έδιναν πολύτιμη βοήθεια στον οργανισμό της γυναίκας. Χρησιμοποιήστε βαράκια χειρός, λάστιχα, μηχανήματα με αντιστάσεις, με βάρη αλλά και προγράμματα Aqua Aerobic και κολύμβησης, πάντα όμως υπό την επίβλεψη εξειδικευμένου καθηγητή φυσικής αγωγής.
Ακολουθώντας λοιπόν το πρόγραμμα γυμναστικής που σας ταιριάζει, για τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, εξασφαλίζετε ένα υγείες μέλλον και μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Μην κάνετε υπερβολές, γιατί ενδέχεται να προκαλέσετε αντίθετα αποτελέσματα (μείωση της οστικής πυκνότητας).
Ιωάννα Βαπορίδη, MSc καθηγήτρια φυσικής αγωγής, ειδικευμένη στο Aqua yoga στην εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη λοχεία.
Πηγή: www.miss.gr