Τα Οφέλη Του Pilates

Τα Οφέλη Του Pilates

Το Pilates είναι μία μορφή άσκησης αρκετά διαδεδομένη πλέον στην Ελλάδα, με φανατικούς οπαδούς σε κάθε ηλικία.

Η μέθοδος αυτή είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα σωματικής προπόνησης, με το οποίο ο ασκούμενος έχει τη δυνατότητα να γυμνάζει όλο του το κορμί, από τους πιο επιφανειακούς μέχρι τους βαθύτερους μυς, με τη ταυτόχρονη συμμετοχή του σώματος, του πνεύματος και της αναπνοής. Το είδος αυτής της άσκησης εφαρμόζεται σε πολλές περιπτώσεις, όπως σε χορευτές και αθλητές, απλούς αθλούμενους, εγκύους αλλά και σε άτομα με ανάγκες αποκατάστασης και κινητικές δυσκολίες.

Ο Joseph H. Pilates, που είναι ο δημιουργός του, υποστήριζε ότι μετά τα 10 μαθήματα θα παρατηρήσει κανείς τη διαφορά στο σώμα του, μετά τα 20 θα τη δει και μετά τα 30 μαθήματα το σώμα του θα έχει αλλάξει ολοκληρωτικά.

Αν κάποιος κατανοήσει και δουλέψει συστηματικά με αυτό το είδος εκγύμνασης, θα διαπιστώσει σύντομα τα πολλαπλά οφέλη του. Το Pilates προσφέρει ηρεμία, απόλυτο σωματικό έλεγχο, συντονισμό κινήσεων αλλά και ενέργεια και ευεξία. Τονώνει και ενδυναμώνει ολόκληρο το σώμα, σχηματίζοντας λεπτούς, μακριούς και γραμμωμένους μυς, έχοντας πάντα ως βάση το κέντρο του σώματος, την κοιλιά. Ο J. Pilates υποστήριζε ότι καλό θα ήταν να αρχίζει κανείς την πρακτική του οριζοντίως, στη διάρκεια του προγράμματος να παίρνει την κάθετη θέση και να τελειώνει στην όρθια θέση.

Η μέθοδος Pilates μπορεί να διεξαχθεί στο έδαφος (mat) με ή χωρίς βοηθητικά αντικείμενα (μικρές και μεγάλες μπάλες, δαχτυλίδια, λάστιχα, βαράκια), αλλά και στα ειδικά κρεβάτια και τις καρέκλες.

Ακολουθώντας και συνεχίζοντας αυτό το είδος εκγύμνασης για αρκετό διάστημα και κατανοώντας την τεχνική της, μπορεί να την ενσωματώσει κανείς σε οποιαδήποτε δραστηριότητά του κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλάζοντας ολοκληρωτικά τον τρόπο που βλέπει τον εαυτό του και νιώθοντας το σώμα του πιο ελαστικό και ανθεκτικό, βιώνοντας ταυτόχρονα μία αίσθηση ενέργειας και ηρεμίας, μειώνοντας σημαντικά το καθημερινό στρες.

Ιωάννα Βαπορίδη, MSc καθηγήτρια φυσικής αγωγής, ειδικευμένη στο Pilates και στο Pilates για εγκύους.

Πηγή: www.miss.gr,
www.womanontop.gr