Aqua yoga: Όλα όσα πρέπει να ξέρουν, για μέλλουσες μανούλες!

Aqua yoga: Όλα όσα πρέπει να ξέρουν, για μέλλουσες μανούλες!

Το Aqua yoga είναι ένα ευχάριστο και αποτελεσματικό είδος άσκησης για την περίοδο της εγκυμοσύνης. Βασίζεται στις αρχές της γιόγκα και στόχος του είναι να βοηθήσει τη μέλλουσα μητέρα να δεθεί με το μωρό της χαλαρώνοντας και απολαμβάνοντας μαζί τις ευεργετικές ιδιότητες του νερού.

Οι ασκήσεις που εκτελούνται κατά τη διάρκεια του μαθήματος, είναι μελετημένες έτσι ώστε να βοηθούν ειδικά την έγκυο να γνωρίσει το σώμα της, να έχει τον απόλυτο έλεγχο αυτού και των κινήσεων της για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του τοκετού.

Το Aqua yoga ενδείκνυται για όλες τις γυναίκες -και για δίδυμη κύηση-, ανεξαρτήτου μήνα κύησης – εφόσον βέβαια η εγκυμοσύνη τους εξελίσσεται ομαλά και έχουν και την άδεια του γυναικολόγου τους.

Για να συμμετέχει στο μάθημα η μέλλουσα μητέρα δεν απαιτείται ούτε προηγούμενη εμπειρία στη γιόγκα ούτε στο κολύμπι! Το Aqua yoga ενδείκνυται ακόμα και για τις εγκυούλες που τώρα θα ξεκινήσουν να γυμνάζονται πρώτη φορά!

Αφού το νερό τους δίνει τη δυνατότητα, να καθορίσουν μαζί με τον εξειδικευμένο καθηγητή φυσικής αγωγής, την ένταση των ασκήσεων, προσαρμόζοντας έτσι το πρόγραμμα στις δυνατότητές τους και την φυσική τους κατάσταση.

Το νερό είναι το ιδανικό περιβάλλον για την έγκυο! Της δίνει την δυνατότητα να κινηθεί άνετα και με ασφάλεια μέσα σε αυτό κάνοντας κινήσεις και άσκήσεις που θα ήταν ακατόρθωτο να γίνουν εκτός αυτού. Λόγω της υδροστατικής πίεσης και της αντίστασης του νερού η μέλλουσα μητέρα δουλευει όλο το σώμα νιώθοντας ανάλαφρα και άνετα.

Το Aqua yoga είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα γυμναστικής για εγκύους που συνδυάζει το stretching, με τις προσαρμοσμένες ασκήσεις γιόγκα και την ήπια μυική ενδυνάμωση, καθώς και τις αναπνευστικές ασκήσεις με την χαλάρωση!

– Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα 2-3 φορές την εβδομάδα, μειώνεται ο μέσος όρος αύξησης του σωματικού βάρους λόγω εγκυμοσύνης.
– Βοηθάει στη καλύτερη φυσική κατάσταση της εγκύου και στην επαναφορά της πιο γρήγορα, στην αρχική σωματική κατάσταση πριν την εγκυμοσύνη.
– Ενισχύεται το ανασοποιητικό σύστημα
– Ανακουφίζει και μειώνει τον πόνο από SPD [δυσλειτουργία της ηβικής σύμφυσης] και PGP [πυελικός πόνος]
– Βοηθάει το μωρό να πάρει τη σωστή θέση για τον τοκετό
– Έλεγχος και ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους
– Ενδυνάμωση των ποδιών και του κορμού για καλύτερη ισορροπία όσο το βάρος αυξάνεται.
– Μείωση των πόνων στην οσφυϊκή χώρα και καλύτερη στήριξη αυτής και της κοιλιάς
– Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και ιδίως στην περιοχή της λεκάνης, μείωση του πρηξίματος στα πόδια και στις κράμπες.
– Βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας.
– Αντιμετώπιση του προβλήματος της δυσκοιλιότητας
– Ενδυνάμωση του νευρικού συστήματος
– Δυναμώνει τους μυς, βοηθάει στην βελτίωση της ισορροπίας, στην ευθυγράμμιση και στην ευλυγισία της σπονδυλικής στήλης
– Διατηρεί την ελαστικότητα των συνδέσμων και των αρθρώσεων
– Πρόληψη και αντιμετώπιση του διαβήτη της εγκυμοσύνης, όταν συνδυάζεται με σωστή και ισορροπημένη διατροφή.
– Πρόληψη της κατάθλιψης της εγκυμοσύνης, αίσθημα ευεξίας και χαλάρωσης.

Ευχαριστούμε την Ιωάννα Βαπορίδη, MSc καθηγήτρια φυσικής αγωγής, ειδικευμένη στο Aqua yoga στην εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη λοχεία και το AquareBalance

Πηγή: www.mothersblog.gr