Ηρεμία στο νερό

Ηρεμία στο νερό

Η θεραπευτική και χαλαρωτική δύναμη του νερού για τις εγκύους φαίνεται πως είναι ανεξάντλητη. Προσφέρει ισορροπία, ενέργεια, χαλάρωση τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό. Απλά, εύκολα και ακίνδυνα.

Το νερό λειτουργεί υποστηρικτικά και επιτρέπει στις εγκύους άσκηση και αναπνοές που δεν είναι εύκολο να γίνουν στην …ξηρά. Το Aqua Relax είναι μια σειρά ασκήσεων και τεχνικών χαλάρωσης μέσα στο νερό που βοηθούν τη μέλλουσα μητέρα να αποβάλλει το άγχος και να έρθει σε επαφή με το σώμα της αλλά και με το μωρό της.

«Το Aqua relax ενδείκνυται ιδιαίτερα για την περίοδο της εγκυμοσύνης και μπορεί να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα και κατά την περίοδο της λοχείας, καθώς μπορεί ακόμα και να καθησυχάσει από συμπτώματα επιλόχειας κατάθλιψης», σημειώνει η Ιωάννα Βαπορίδη, καθηγήτρια φυσικής αγωγής, ειδικευμένη στην Aqua Yoga για την εγκυμοσύνη και τη λοχεία.

Για μια γυναίκα που διανύει την περίοδο της εγκυμοσύνης, οι τεχνικές χαλάρωσης μέσα στο νερό Aqua Relax, μπορούν να βοηθήσουν το σώμα της να προετοιμαστεί για τη γέννα. «Πρόκειται για μια σειρά από απαλές κινήσεις και ήπιο stretching μέσα σε ζεστό νερό, το οποίο ανακουφίζει από τη σωματική και ψυχολογική ένταση της εγκυμοσύνης», εξηγεί η κυρία Βαπορίδη. «Μέσα στο νερό, λόγω της άνωσης, η έγκυος δεν νιώθει καθόλου το βάρος του σώματός της κι έτσι οι αρθρώσεις αλλά και ολόκληρο το σώμα μπορεί και πραγματικά ξεκουράζεται από τις αλλαγές που φέρνει η εγκυμοσύνη».

Με ειδικές κινήσεις της λεκάνης, οι οποίες μέσα στο νερό γίνονται απλά και χωρίς κόπο, διευκολύνεται το άνοιγμα της λεκάνης ενώ επίσης δυναμώνουν οι αρθρώσεις των γονάτων και των αστραγάλων. Πρόκειται για ασκήσεις που βοηθούν τη μητέρα να βρει το ρυθμό της κίνησής της, καθώς προετοιμάζεται για τη γέννα. «Το aqua relax ανακουφίζει από πόνους στη μέση, την πλάτη και τα πόδια και λειτουργεί θεραπευτικά για τις γυναίκες που δυσκολεύονται να κοιμηθούν», σημειώνει η Ιωάννα Βαπορίδη.

«Η αίσθηση του να επιπλέεις στο νερό, να νοιώθεις ανάλαφρη και ελεύθερη προσφέρει βαθιά χαλάρωση όσο τίποτε άλλο. Προσφέρει χαλάρωση στο σώμα, στο μυαλό αλλά και στο συναίσθημα». Ακόμα και γυναίκες που δεν έχουν δοκιμάσει κάποια τεχνική χαλάρωσης μπορούν εύκολα και γρήγορα να μάθουν να χαλαρώνουν μέσα στο νερό. Το Aqua Relax μπορεί να εφαρμοστεί και σε ζευγάρια, επιτρέποντας έτσι και στους δύο γονείς να περάσουν λίγη ώρα ανέμελοι και να νοιώσουν σε σύνδεση με το μωρό που περιμένουν, ενώ προτείνεται ως ιδανική τεχνική χαλάρωσης και για την περίοδο της λοχείας, καθώς «είναι μια ευκαιρία για τη νέα μητέρα να αφιερώσει χρόνο στον εαυτό της, να αφήσει στην άκρη τις αγωνίες και να νοιώσει γαλήνη και ηρεμία».
photodentro.gr

Ιωάννα Βαπορίδη, MSc Καθηγήτρια φυσικής αγωγής, ειδικευμένη στο Aqua yoga στην εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη λοχεία

Πηγή: www.photodentro.gr