Ασκήσεις για τη μαμά και το μωρό- μέρος α’

Ασκήσεις για τη μαμά και το μωρό- μέρος α’

Αφού περάσουν μερικές βδομάδες μετά τον τοκετό, μπορείτε σιγά- σιγά να ξεκινήσετε μερικές απλές ασκησούλες που θα σας βοηθήσουν να βρείτε τους ρυθμούς σας, ώστε αργότερα να μπορείτε να επιστρέψετε στην προ- εγκυμοσύνης φυσική σας κατάσταση.

Εάν δεν είσαστε ακόμα έτοιμες να ακολουθήσετε κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής εκτός σπιτιού, πάρτε τα μωράκια σας και γυμναστείτε μαζί στο σπίτι.

1.Φορέστε το μάρσιπο και βάλτε το μωρό να κοιτάει προς τα έξω! Ελάτε σε όρθια θέση με τα πόδια παράλληλα και σε άνοιγμα λίγο μεγαλύτερο από το άνοιγμα της λεκάνης.
Φέρτε τα χέρια σας τεντωμένα δίπλα στα πόδια σας.
Εισπνέεστε και εκπνέοντας κάνετε κάθισμα, φέρνοντας τα χέρια τεντωμένα ψηλά δίπλα στα αυτιά. Εισπνέοντας ελάτε πάλι στην αρχική θέση.
Προσοχή: Τα γόνατα να μην ξεπερνάνε τα δάχτυλα των ποδιών σας, η πλάτη να είναι ίσια και οι ώμοι να πιέζουν προς τα κάτω. Με αυτή την άσκηση γυμνάζουμε τα πόδια μας, τους ραχιαίους και την ωμοπλάτη μας.

images-assets-sections-eimai-gynaika-diatrofi-001-226x250

2.Τώρα έχουμε τα πόδια μας σε μεγαλύτερο άνοιγμα για να προστατέψουμε τη μέση μας και ελαφρώς λυγισμένα. Κάντε μια μικρή κάμψη προς τα μπροστά (για να μην φεύγει το μωρό προς τα κάτω)με ίσια την πλάτη.
Στην εισπνοή φέρτε τα χέρια σας λυγισμένα δίπλα στα αυτιά σας και στην εκπνοή τεντώστε τα προς τα πάνω.
Προσοχή: Πάντα λυγισμένα τα γόνατα, κάτω οι ώμοι, να μην βλέπετε τα χέρια σας όταν είναι τεντωμένα. Με αυτή την άσκηση δουλεύουμε πόδια, και κυρίως ραχιαίους και ωμοπλάτη.
images-assets-sections-eimai-gynaika-diatrofi-002-191x250

3.Περπάτημα σε ευθεία γραμμή. Φέρνουμε το ένα πόδι μπροστά από το άλλο, κάνοντας μικρή στροφή του κορμού, προς την πλευρά του μπροστινού ποδιού.
Στην συνέχεια φέρνουμε το άλλο πόδι μπροστά και στρίβω από την άλλη πλευρά. Προσπαθήστε να έχετε σφιχτή την κοιλιά σας και τους γλουτούς σας την ώρα που στρίβετε.
Προσοχή: Αργές και σταθερές κινήσεις. Με την άσκηση αυτή δουλεύουμε κοιλιά, περίνεο, γλουτούς.

images-assets-sections-eimai-gynaika-diatrofi-003-106x250

4.Ξαπλώνουμε στο έδαφος, λυγίζουμε τα πόδια μας και βάζουμε το μωρό, με το πρόσωπο προς τα εμάς να ακουμπάει στην κνήμη.
Στη συνέχεια σηκώνω το κεφάλι και τους ώμους και κάνω μια μικρή κίνηση των ποδιών και του κορμού, βαρελάκι.
Προσοχή: Αν υπάρχει πρόβλημα στον αυχένα κρατήστε το κεφάλι σας στο έδαφος, σ όλες τις φάσεις της άσκησης. Με αυτή την άσκηση δουλεύουμε τους κοιλιακούς και ξεκουράζουμε τη μέση μας.

images-assets-sections-eimai-gynaika-diatrofi-004-169x200
Μην ξεχνάτε να χαμογελάτε στο μωρό σας και να του μιλάτε όσο το δυνατόν περισσότερο στα ενδιάμεσα από τις ασκήσεις!

Ιωάννα Βαπορίδη, MSc καθηγήτρια φυσικής αγωγής, ειδικευμένη στην άσκηση στην εγκυμοσύνη και στη λοχεία.