Πόνος στη μέση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πώς να τον αντιμετωπίσετε

Πόνος στη μέση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πώς να τον αντιμετωπίσετε

Εάν έχεις υπάρξει έγκυος γνωρίζεις πως ένα από τα πιο δυσάρεστα συμπτώματα είναι ο πόνος στη μέση. Δυστυχώς ο πόνος αυτός είναι από τα πιο συχνά φαινόμενα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τις περισσότερες φορές ξεκινά τη 18 εβδομάδα και παραμένει αρκετά, πολλές φορές μάλιστα χειροτερεύει όσο οι μήνες περνούν!


Τι προκαλεί όμως τον πόνο στη μέση;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εκκρίνεται μια ορμόνη, η ριλαξίνη, που επιτρέπει στις αρθρώσεις, στους συνδέσμους και στη λεκάνη, να γίνουν πιο ελαστικοί ώστε να είναι πιο εύκολη η διέλευση του μωρού κατά τον τοκετό.

Επιπλέον, η αλλαγή του κέντρου βάρους προς τα μπροστά, λόγω του ότι μεγαλώνει η κοιλιά, δημιουργεί λόρδωση και μια επιπλέον επιβάρυνση στη μέση. Η μη εκγύμναση των κοιλιακών μυών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και οι ίσως όχι και τόσο δυνατοί ραχιαίοι και γλουτιαίοι, μπορεί να δημιουργήσουν έντονους πόνους, δυσκαμψία αλλά και ισχιαλγία [νιώθοντας τον πόνο να περνά από τη μέση ή τους γλουτούς, να περνά από τους προσαγωγούς και να πηγαίνει μέχρι κάτω χαμηλά στα πόδια!]

Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την ένταση του πόνου στη μέση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Αρχικά ελέγξτε τη στάση σας: Προτιμάτε να κάθεστε σε καρέκλες που έχουν «πλάτη» υποστηρίζοντας πάντα την μέση σας με κάποιο μαξιλάρι ώστε να είσαστε όσο το δυνατόν πιο «όρθιες» και να μην ρίχνετε όλο το βάρος πάνω στη σπονδυλική στήλη και τη μέση σας! Αν είναι δυνατόν κάποιες ώρες βάλτε τα πόδια σας σ ένα σκαμνάκι μπροστά ώστε να λυγίζουν ελαφρώς τα γόνατα!

Αποφεύγετε να κάθεστε σταυροπόδι! Δοκιμάστε να κάθεστε και κάποια λεπτά πάνω στις μεγάλες μπάλες pilates, μόνο αν νιώθετε ασφαλείς.

Αποφύγετε την πολύωρη ορθοστασία ή το να κάθεστε πολλές ώρες αν η εργασία σας, σας το επιβάλει. Κάντε συχνά διαλείμματα, περπατήστε κάνετε κάποιες ασκήσεις stretching.

Μην σηκώνετε βαριά αντικείμενα: Αν θέλετε να σηκώσετε κάτι από το πάτωμα κάντε το με προσοχή λυγίζοντας πάντα τα γόνατά σας!! Για να μην πηγαίνει το βάρος στη μέση σας αλλά να μοιράζετε στα πόδια σας!

Διατηρήστε το βάρος σας και προσπαθήστε να μην πάρετε πολλά παραπανίσια κιλά από αυτά που σας επιτρέπει το σώμα σας- εγκυμοσύνη σας!

Φοράτε τα κατάλληλα παπούτσια για κάθε περίσταση και αποφεύγετε τα ψηλά τακούνια!

Προσπαθήστε να είστε ήρεμη, χωρίς πολύ στρες: Το έντονο άγχος προκαλεί «σφίξιμο» στους μυς και στο σώμα με αποτέλεσμα να εντύνει τους πόνους.

Ξεκινήστε γυμναστική!! Ακόμα και αν δεν γυμναζόσασταν πριν την εγκυμοσύνη, βάλτε την άσκηση στη ζωή σας τώρα! Επιλέξτε ένα τμήμα ειδικό για εγκύους και έναν εξειδικευμένο καθηγητή φυσικής αγωγής και δυναμώστε το σώμα σας ! Προτιμάτε προγράμματα άσκησης στο νερό ή απλή κολύμβηση που μειώνουν την αίσθηση του βάρους του σώματος και δεν έχουν κραδασμούς και επιβαρύνσεις!

Κάντε ένα ζεστό μπάνιο, [ προσοχή όχι καυτό] ώστε να χαλαρώσουν οι μυς σας!

Κάντε μια συνεδρία aquarebalance, σωματικής και ψυχοσυναισθηματικής χαλάρωσης σε ζεστό νερό! Ανακουφιστείτε μυικά και διώξτε κάθε άγχος εξωτερικεύοντας τα συναισθήματα που σας φορτίζουν.

Κάντε μια συνεδρία μασάζ, με κάποιον ειδικό στην εγκυμοσύνη.

Προσοχή: Αν ο πόνος επιμένει συμβουλευτείτε το γιατρό σας!!

Ιωάννα Βαπορίδη, MSc καθηγήτρια φυσικής αγωγής, ειδικευμένη στην άσκηση στην εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη λοχεία. www.aquabirth.gr

Πηγή: www.momsclubmagazine.gr