Πονοκέφαλοι στην εγκυμοσύνη και πως να τους αντιμετωπίσετε!

Πονοκέφαλοι στην εγκυμοσύνη και πως να τους αντιμετωπίσετε!

Οι πονοκέφαλοι είναι ένα συχνό φαινόμενο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης! Πρωταρχικός ένοχος γι αυτό είναι συνήθως οι ορμονικές αλλαγές αλλά και η ένταση, η αυξημένη αίσθηση της πείνας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η σωματική και συναισθηματική πίεση καθώς και η ρινική συμφόρηση και οι αλλεργίες.

Η πλειοψηφία των πονοκεφάλων στην εγκυμοσύνη, δεν πρέπει να ανησυχούν τη μέλλουσα μητέρα, μόνο αν επιμένουν για περισσότερο από 4 ώρες ή υπάρχουν μαζί και άλλα συμπτώματα , όπου καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας!

Τι μπορείτε όμως να κάνετε για ν’ αντιμετωπίσετε τους πονοκεφάλους στην εγκυμοσύνη;

  • Για τον δυνατό πονοκέφαλο και τις ημικρανίες προτιμάτε να “απομονωθείτε” για λίγο σ ένα σκοτεινό και ήσυχο δωμάτιο. Μείνετε εκεί για 10-15 λεπτά και προτιμάτε να κάθεστε ακουμπώντας τα πόδια σας σ ‘ένα σκαμπό μπροστά σας!
  • Για πονοκεφάλους που μπορεί να προέρχονται από τη ρινική συμφόρηση, επιλέξτε τη χρήση ενός υγραντήρα στο χώρο σας και βασικό, θυμηθείτε να πίνετε άφθονα υγρά!

Τι μπορείτε να κάνετε όμως για να αποφύγετε τους πονοκεφάλους στην εγκυμοσύνη;

  • Ακολουθείτε το “μικρά και συχνά” γεύματα ανά 3 ώρες περίπου!Να θυμάστε ότι το χαμηλό σάκχαρο που προκύπτει από την παράλειψη γευμάτων μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.  
  • Ξεκούραση!! Είναι ιδιαίτερα σημαντικό και ειδικά στο πρώτο τρίμηνο να ξεκουράζεστε επαρκώς γιατί από μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο!
  • Ορισμένες τροφές , όπως η σοκολάτα, το τυρί, το παγωτό, τα επεξεργασμένα κρέατα, έχουν ενοχοποιηθεί αρκετές φορές για πονοκεφάλους στην εγκυμοσύνη. Γι αυτό καλό θα ήταν να παρατηρείτε για κάποιο διάστημα τι τρώτε, να το καταγράφετε και να δείτε αν συνδέονται με τον πονοκέφαλο σας!
  • Αποφύγετε τα κλειστά μέρη, που δεν έχουν καλό φωτισμό ή δεν αερίζονται επαρκώς ή έχουν αρκετό θόρυβο.
  • Ασκηθείτε! Επιλέξτε εξειδικευμένα τμήματα άσκησης για εγκύους, που θα σας βοηθήσουν να εκτονωθείτε,  να χαλαρώσετε μέσω των αναπνοών και φυσικά να βελτιώσετε τη στάση σας -γιατί συχνά ο πονοκέφαλος μπορεί να προκύπτει από τον αυχένα.
  • Χαλαρώστε!! Το νερό μπορεί να σας προσφέρει την απόλυτη χαλάρωση!! Επιλέξτε μια συνεδρία Aquarebalance που θα σας αναζωογονήσει τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά! Αν όμως προτιμάτε κάτι εκτός νερού, απευθυνθείτε σ’ έναν εξειδικευμένο επαγγελματία για μασάζ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης!

Ιωάννα Βαπορίδη, MSc καθηγήτρια φυσικής αγωγής, εξειδικευμένη στην άσκηση στην εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη λοχεία.