Πόνος στην ηβική σύμφυση στην εγκυμοσύνη- SPD

Πόνος στην ηβική σύμφυση στην εγκυμοσύνη- SPD

Ο πόνος στο ηβικό οστό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κυρίως προς τους τελευταίους μήνες, είναι ένα συχνό φαινόμενο.

Για τον πόνο αυτό στην ηβική σύμφυση, ευθύνεται η ρελαξίνη, μία ορμόνη που εκκρίνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προκειμένου να «χαλαρώσει» τη λεκάνη και τα οστά για τον τοκετό. Το γεγονός αυτό είναι αρκετά βοηθητικό, όμως μερικές φορές ο «διαχωρισμός» αυτός μπορεί να είναι αρκετά μεγάλος, με αποτέλεσμα να γίνεται αρκετά επώδυνο για τη γυναίκα στο τέλος της εγκυμοσύνης ή στις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό, το οποίο ονομάζεται διάσταση ηβικής σύμφυσης.

Όταν υπάρχει πολλή «χαλάρωση» λόγω της ρελαξίνης στην εγκυμοσύνη, μπορεί να υπάρχει και αστάθεια και αρκετός πόνος.

Ο πόνος στην ηβική σύμφυση στην εγκυμοσύνη, συχνά παρατηρείται κατά το περπάτημα, όταν στέκεστε πολλή ώρα ή όταν προσπαθείτε να κουνήσετε τα πόδια σας, να φορέσετε το παντελόνι, να μπείτε στην μπανιέρα ή ακόμα και ν’ αλλάξετε πλευρό στο κρεβάτι. Βασικά ο πόνος επικεντρώνεται στην ηβική περιοχή, όμως πολλές φορές μπορεί να τον αισθανθείτε στο πάνω μέρος των μηρών ή στο περίνεο και στα ισχία.

Γι’ αυτό πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στο πώς κινήστε στην εγκυμοσύνη, η άσκηση που κάνετε, να αποφεύγετε το έντονο stretching όσο ανακουφιστικό κι αν είναι, να μην σηκώνετε βάρη και να συμβουλευτείτε τον καθηγητή φυσικής αγωγής για τρόπους που θα σας βοηθήσουν να κάνετε πιο εύκολη την καθημερινότητα σας, αλλά και ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να μειωθεί ο πόνος στο ηβικό οστό.

Ένας άλλος βοηθητικός τρόπος για τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η σταθεροποίηση της λεκάνης με ειδικές ασκήσεις, αλλά και με τη χρήση του μαντηλιού Rebozo. Να βάζετε μαξιλάρια ανάμεσα στα πόδια, όταν κοιμάστε και να μην στρίβετε απότομα το σώμα σας.

Φυσικά μια σωστή αποκατάσταση μετά τον τοκετό, θα είναι το ιδανικό, αν και θα δείτε αισθητή διαφορά μετά τον τοκετό, λόγω της μείωσης της ρελαξίνης.

Ιωάννα Βαπορίδη, MSc καθηγήτρια φυσικής αγωγής, ειδικευμένη στην άσκηση στην εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη λοχεία.