Ο ρόλος της ρηλαξίνης στην εγκυμοσύνη!

Ο ρόλος της ρηλαξίνης στην εγκυμοσύνη!

Η ρηλαξίνη κάνει ακριβώς αυτό που λέει- χαλαρώνει!!

Η ρηλαξίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από τις ωοθήκες και τον πλακούντα στην διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η παραγωγή της έχει ως στόχο τη χαλάρωση των συνδέσμων στην πύελο, την διεύρυνση και το μαλάκωμα του τραχήλου της μήτρας κατά τον τοκετό για να διευκολύνει την παράδοση!

Στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τα επίπεδα της ρηλαξίνης είναι στα πιο ψηλά επίπεδα, προάγοντας την εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα και την ανάπτυξη του πλακούντα!

Στην αρχή της εγκυμοσύνης η ρηλαξίνη βοηθάει και στη καταστολή των συστολών της μήτρας για την αποφυγή ενός πρόωρου τοκετού.

Η ρηλαξίνη βοηθάει επίσης στη ρύθμιση του καρδιαγγειακού και νεφρικού συστήματος ώστε να μπορέσουν να «δεχτούν» την αύξηση του οξυγόνου και των θρεπτικών συστατικών που απαιτούνται για την ανάπτυξη του εμβρύου καθώς και τους ενδομήτριους συνδέσμους επιτρέποντας στη λεκάνη και τη μήτρα να επεκταθούν!

Στο τέλος της εγκυμοσύνης η ρηλαξίνη βοηθάει στο να «ανοίξει» η πύελος, να μαλακώσει και να διευρυνθεί ο τράχηλος και ο κόλπος, ώστε να μπορέσει να γεννηθεί το μωρό.

Η ρηλαξίνη όμως είναι υπεύθυνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και για την αστάθεια, τις χαλαρές αρθρώσεις, τους πόνους στη μέση και τη λεκάνη αλλά και για την πρωινή αδιαθεσία και τις καούρες!

Οι ζαλάδες και η ναυτία αλλά και τα οιδήματα στο πρώτο τρίμηνο είναι παρενέργειες της έκκρισης της ρηλαξίνης στον οργανισμό!

Η έγκυος γίνεται πιο επιρρεπής σε τραυματισμούς για αυτό θέλει ιδιαίτερη προσοχή στις κινήσεις της! Καλό θα ήταν να αποφεύγει τις απότομες αλλαγές κατεύθυνσης, τις πλευρικές κινήσεις, το έντονο stretching και το απότομο σήκωμα βάρους!

Για τους παραπάνω λόγους πρέπει να τονίσουμε τη σημασία της άσκησης στην περίοδο της εγκυμοσύνης! Το εξειδικευμένο ασκησιολόγιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα τη βοηθήσει να δυναμώσει το σώμα της, τις αρθρώσεις, να ενισχύσει τις περιφερειακές μυικές ομάδες από τις περιοχές που «χαλαρώνουν» με την έκκριση της ρηλαξίνης, να μειωθούν οι ζαλάδες και οι ναυτίες ειδικά στο πρώτο τρίμηνο -ακόμα και με μια ήπια βόλτα-.

Η διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης και η σωστή στάση του σώματος θα βοηθήσει τη μέλλουσα μητέρα να έχει μια υγιή και χαρούμενη εγκυμοσύνη!!

Της Ιωάννας Βαπορίδη, MSc καθηγήτριας φυσικής αγωγής

Πηγή: www.familylife.gr