Διατροφή στην εγκυμοσύνη- η συμβουλή της εβδομάδας!!

Διατροφή στην εγκυμοσύνη- η συμβουλή της εβδομάδας!!

Κάθε βδομάδα το Aquabirth και η διατροφολόγος μας Άννα Καλύβα θα μας δίνει μικρές διατροφικές συμβουλές για μια πιο υγιή εγκυμοσύνη!

Η εγκυμοσύνη είναι  μια πολύ σημαντική περίοδος για τη ζωή της κάθε γυναίκας. Οι διατροφικές επιλογές είναι από τις πιο σημαντικές για την καλή υγεία τόσο του βρέφους όσο και της μητέρας. Οι βασικές τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από το διαιτολόγιο μιας εγκύου είναι οι εξής:

Άπαχο κρέας: Περιλαμβάνει  πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (αυτό σημαίνει ότι περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα), σίδηρο σε απορροφήσιμη μορφή και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ακόμη το κρέας περιέχει ψευδάργυρο, ο οποίος είναι απαραίτητο συστατικό για την ανάπτυξη, τη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος και την επούλωση των τραυμάτων.

Αυγό: Αποτελεί τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, Β12, φολικό οξύ και σημαντικές ποσότητες σιδήρου. Τα αυγά είναι μια από τις καλύτερες πηγές χολίνης. Η χολίνη είναι ένα απαραίτητο συστατικό των λιπών που παίζει βασικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου.

Όσπρια: Οι πρωτεΐνες που περιέχουν τα όσπρια αν και είναι κατώτερες σε βιολογική αξία από αυτές του κρέατος είναι ανώτερες από όλα τα άλλα φυτικά τρόφιμα. Αποτελούν πλούσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων βραδείας απορρόφησης, φυτικών ινών, βιταμινών (Β, C και E) και ιχνοστοιχείων. Τα όσπρια περιέχουν  μη-αιμικό σίδηρο για αυτό θα πρέπει να συνδυάζονται  με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (π.χ. ντομάτες, πράσινες πιπεριές, πορτοκάλι)και  β-καροτένιο (π.χ. καρότο),καθώς οι ουσίες αυτές αυξάνουν την απορρόφηση που περιέχουν.