Μπορεί η κατανάλωση καφεΐνης κατά την γαλουχία να επηρεάσει το μωρό σας;

Μπορεί η κατανάλωση καφεΐνης κατά την γαλουχία να επηρεάσει το μωρό σας;

Τα μωρά δεν είναι σε θέση να μεταβολίσουν ή να αποβάλλουν την καφεΐνη από τον οργανισμό τους, οπότε καλό θα ήταν η κατανάλωση καφεΐνης να περιορίζεται κατά τη διάρκεια του θηλασμού, καθώς μπορεί να προκαλέσει εγρήγορση και ευερεθιστότητα στα μωρά σύμφωνα με τον Ruth Lawrence, MD, που συνέντευξή του δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Caffeine Research.

Η καφεΐνη εμφανίζεται στο μητρικό γάλα πολύ γρήγορα μετά την κατάποσή της! Ο εκνευρισμός και ο κακός – ανήσυχος ύπνος, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και οι κολικοί, είναι μόνο μερικές από τις επιδράσεις της υπερβολικής κατανάλωσης καφεΐνης από τη μητέρα!

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι τα 300mg μπορεί να χαρακτηριστoύν ως ένα καλό επίπεδο πρόσληψης καφεΐνης την ημέρα! Ωστόσο όσον αφορά τα πρόωρα και τα νεογέννητα, που μεταβολίζουν τη καφεΐνη ακόμα πιο αργά καλό θα ήταν να γίνεται ακόμα πιο μικρή πρόσληψη καφεΐνης. Μην ξεχνάτε ότι η πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να γίνει όχι μόνο από τον καφέ αλλά και από την κατανάλωση αναψυκτικών, coca- cola. Guarana, ενεργειακά ποτά, τσάι, κακάο, ακόμα και ο ντεκαφεινέ μπορεί να έχει αρκετή καφεΐνη ώστε να επιβαρύνει μερικά μωρά!

Οι περισσότερες μελέτες αναφέρουν ότι οι επιδράσεις της καφεΐνης στο βρέφος είναι δυσμενείς όταν η μητέρα καταναλώνει περίπου 10 φλιτζάνια την ημέρα και ότι μέχρι τα 5 δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα το μωρό! Παρ όλα αυτά η μητέρα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και φυσικά να διακόψει ή να μειώσει την κατανάλωση της καφεΐνης αν παρατηρήσει κάτι ασυνήθιστο στο μωρό της ή ακόμα και στην ίδια, όπως ταχυκαρδίες, άγχος, υψηλή αρτηριακή πίεση, υπερβολική εφίδρωση ή αστάθεια!!

Προσπαθείτε να θηλάζετε το μωρό σας περίπου μια ώρα μετά την κατανάλωση καφεΐνης και πίνετε αρκετά ποτήρια νερό μετά τον καφέ πράγμα που θα μετριάσει αρκετά την επίδραση του!

Ιωάννα Βαπορίδη, MSc καθηγήτρια φυσικής αγωγής

Βιβλιογραφία
1. James J, Lawrence R. Can consuming caffeine while breastfeeding harm your baby? An interview with Ruth Lawrence, PhD. J Caffeine Res. 2011;1:192-4.
2. Ryu JE. Effect of maternal caffeine consumption on heart rate and sleep time of breast-fed infants. Dev Pharmacol Ther. 1985;8:355-63. PMID: 4075934
3. Clement MI. Personl view: Caffeine and babies. Br Med J. 1989;298:1461. PMC: PMC1836572