Έρευνες επισημαίνουν τα οφέλη της χρήσης της μπάλας στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό!

Έρευνες επισημαίνουν τα οφέλη της χρήσης της μπάλας στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό!

Τα οφέλη γενικά της άσκησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πια γνωστά και αποδεδειγμένα επιστημονικά!

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η δομημένη σωματική άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνει τα ποσοστά καισαρικής τομής πέρα από τα σωματικά και ψυχολογικά οφέλη που προσφέρει στη μέλλουσα μητέρα! Αυτό είναι ένα σημαντικό εύρημα για να πείσει της γυναίκες ότι πρέπει να συμμετέχουν συστηματικά σε εξειδικευμένο πρόγραμμα για εγκύους και τους γυναικολόγους, στη σύσταση της σωματικής άσκησης των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν η κύηση βέβαια εξελίσσεται ομαλά!

Τι ξέρουμε όμως για τη χρήση της μπάλας – birth ball όσον αφορά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό;

Από έρευνα που έγινε στο μαιευτήριο της Omolbanin, όπου οι γυναίκες συμμετείχαν σε προγράμματα άσκησης κάνοντας χρήση της birth ball τουλάχιστον για 4-6 εβδομάδες πριν τον τοκετό αλλά και κατά τη διάρκεια του τοκετού, διαπιστώθηκε ότι τα ποσοστά κολπικού τοκετού έναντι καισαρικής τομής στις γυναίκες που ασκούνταν ήταν 92,6%[ κολπικό τοκετό] και 7,4% αντίστοιχα! Ενώ στις γυναίκες που δεν ασκούνταν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και δεν έκαναν χρήση της μπάλας στον τοκετό τους ήταν 66,7% προς 33,3% αντίστοιχα! Ποσοστά που θα πρέπει να προβληματίσουν γιατρούς και εγκύους.

Σε άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Χονγκ Κονγκ, αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα της χρήσης της μπάλας στον τοκετό και της διαχείρισης του πόνου κατά τη διάρκεια της γέννησης καθώς και το πόσο επηρεάζει τα ποσοστά άγχους της επιτόκου! Και ναι τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χρήση της μπάλας στον τοκετό μείωσε κατά πολύ τον πόνο καθώς και τα επίπεδα άγχους των γυναικών αλλά και τη διάρκειά του πρώτου σταδίου! Επιπλέον το 95% των γυναικών μετά τον τοκετό δήλωσαν [συμπληρώνοντας ερωτηματολόγια]ότι η χρήση της μπάλας τους προσέφερε άνεση , χαλάρωση, λιγότερο πόνο και άγχος κατά τη διάρκεια του τοκετού και θα την ξαναχρησιμοποιούσαν σε επόμενη εγκυμοσύνη. Συμπερασματικά να τονίσουμε ότι η χρήση της μπάλας – birth ball στον τοκετό είναι ασφαλής και προσφέρει στις γυναίκες ένα εναλλακτικό μέσο διαχείρισης του πόνου .

Εμείς στο Aquabirth ακολουθώντας πάντα όλες τις κατευθυντήριες οδηγίες από τους αρμόδιους φορείς [όπως ACOG, SOGC] όσον αφορά την ασφαλή άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και την σωματική προετοιμασία τοκετού, φροντίζουμε να ενημερωνόμαστε για όλες τις νέες έρευνες και εξελίξεις στο χώρο της σωματικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης!

Ιωάννα Βαπορίδη , MSc καθηγήτρια φυσικής αγωγής.