6 λόγοι για να κάνετε «skin to skin» – δέρμα με δέρμα επαφή μετά τον τοκετό!

6 λόγοι για να κάνετε «skin to skin» – δέρμα με δέρμα επαφή μετά τον τοκετό!

Το «δέρμα με δέρμα επαφή» να είναι μια πολύ απλή πράξη μετά τον τοκετό σας, με πολλά οφέλη για σας και το μωρό σας! Λόγω των πλεονεκτημάτων της, στις μέρες μας πολλά είναι τα μαιευτήρια που όχι μόνο επιτρέπουν την «επαφή» αυτή αλλά την ενθαρρύνουν κιόλας ενισχύοντας και συνεχίζοντας την σύνδεση με το μωρό σας!!

Πάμε να δούμε όμως τα οφέλη!

1. Το μωρό είναι πιο ζεστό. Το δέρμα σας ακτινοβολεί θερμότητα! Τίποτα δεν μπορεί να κρατήσει πιο ζεστό το μωρό σας από εσάς! Βάλτε το μωρό στην κοιλιά σας ή στο στήθος και σκεπαστείτε και οι δυο με μια κουβέρτα!
2. Το μωρό έχει καλύτερο ρυθμό αναπνοής! Έχει παρατηρηθεί ότι τα μωρά που κάνουν το “skin to skin” μετά τη γέννησή τους αναπνέουν πιο εύκολά και πιο ρυθμικά! Αυτό πιστευεται ότι συμβαίνει γιατί είναι σε τέτοια θέση που μπορούν να ακούνε την καρδιά σας και ηρεμούν αλλά και γιατί αισθάνονται την αναπνοή σας!
3. Τα μωρά κλαίνε λογότερο! Το να είναι ένα μωρό με τη μαμά του ιδίος στην αρχή του προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια και ηρεμία! Αλλά και ότι μπορούν ν αναγνωρίσουν τον ήχο της καρδιάς και τη μυρωδιά της μητέρας , είναι σημαντικοί παράγωγντες για τη σταθεροποίηση τους!
4. Περισσότερο μητρικό γάλα! Όταν τα μωρά έχουν άμεση επαφή με τη μητέρα τους είναι πιο πιθανό και πιο εύκολο εκείνη την ώρα να θηλάσουν! Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη «προσφορά- ζήτηση» όσον αφορά το θηλασμό!
5. Το μωρό μπορεί ν ακούσει τον χτύπο της καρδιάς σας! Το μωρό βρισκόταν 9 μήνες μέσα στην κοιλιά σας και άκουγε κάθε στιγμή τον χτύπο αυτό! Τώρα ο «ήχος» αυτός μπορεί να του προσφέρει παρηγοριά και ηρεμία σε σας!!
6. Τα μωρά είναι πιο πιθανόν να έχουν μια φυσιολογική καρδιακή συχνότητα! Με τη μέθοδο αυτή το μωρό είναι πιο ήρεμο, ευτυχισμένο και όμορφη μετάβαση από τη μήτρα στον έξω κόσμο, άρα και η καρδιακή του συχνότητα θα είναι πιο σταθερή!

Το «δέρμα με δέρμα επαφή» είναι μια μέθοδος που μπορεί να εφαρμοστεί και στους δυο τύπους γεννήσεων και στον κολπικό τοκετό και στην καισαρική τομή, εφόσον βέβαια η κατάσταση του μωρού είναι σταθερή και δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο και καμία άμεση ανάγκη για επιπλέον φροντίδα! Ενημερώστε την «ομάδα» που θα βρίσκονται στον τοκετό σας για αυτή σας την επιθυμία! Το «skin to skin» μπορεί να εφαρμοστεί και στον μπαμπά αν η μητέρα δεν είναι διαθέσιμη! Το «skin to skin» είναι πολύ σημαντικό να εφαρμόζεται και σε πρόωρα μωρά και οι επαγγελματίες υγείας- NICUs θα σας κατευθύνουν για το πώς να πράξετε!

Ιωάννα Βαπορίδη, MSc καθηγήτρια φυσικής αγωγής

Βιβλιογραφικές αναφορές:

1. www.verywell.com
2. Lindenberg, C. S., Cabrera Artola, R., & Jimenez, V. (1990). The effect of early post-partum mother-infant contact and breast-feeding promotion on the incidence and continuation of breast-feeding. International Journal of Nursing Studies, 27(3), 179–186.
3. Medves, J., & O’Brien, B. (2004). The effect of bather and location of first bath on maintaining thermal stability in newborns. Journal of Obstetric, Gynecologic, and Neonatal Nursing, 33(2), 175–182.
4. Mikiel-Kostyra, K., Mazur, J., & Boltruszko, I. (2002). Effect of skin-to-skin contact after delivery on duration of breastfeeding: A prospective cohort study. Acta Paediatrica, 91(12), 1301–1306.
5. Widström, A. M., Wahlberg, V., Matthiesen, A. S., Eneroth, P., Uvnäs-Moberg, K., & Werner, S., et al. (1990). Short-term effects of early suckling and touch of the nipple on maternal behavior. EarlyHuman Development, 21(3), 153–163.
6. Winberg, J. (2005). Mother and newborn baby: Mutual regulation of physiology and behavior—A selective review. Developmental Psychobiology, 47(3), 217–229.