Ηλιος και εγκυμοσύνη

Ηλιος και εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού προσφέρει μοναδικές εμπειρίες, ο ήλιος, ωστόσο, επιφυλάσσει κινδύνους για τη μέλλουσα μαμά καθώς και για το έμβρυο.

Η ηλιοφάνεια είναι απαραίτητη για τη  σύνθεση της βιταμίνης D, η θετική επίδραση της οποίας είναι γνωστή σε πολλά συστήματα ,όπως το καρδιαγγειακό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Η έκθεση στον ήλιο, ωστόσο, μπορεί να επιβαρύνει την ήδη αυξημένη θερμοκρασία της εγκύου εξαιτίας των ενδοκρινολογικών και μεταβολικών αλλαγών της. Είναι γνωστό ότι στο πρώτο τρίμηνο της κύησης , που συμβαίνουν οι πιο σημαντικές εξελίξεις στην ανάπτυξη του εμβρύου, η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα συμπεριφοράς του παιδιού μεταγενέστερα, ενώ στο τρίτο τρίμηνο σε πρόωρο τοκετό.

Ο ήλιος μπορεί να παρουσιάσει δερματικά εξανθήματα ή να επιδεινώσει ήδη υπάρχουσες δερματικές εκδηλώσεις της κύησης. Πιο συχνή από τις φυσιολογικές εκδηλώσεις της κύησης είναι το μέλασμα ή χλόασμα, αποτέλεσμα αυξημένης μελάγχρωσης στο μέτωπο και στις παρειές, δημιουργώντας τη «μάσκα της εγκυμοσύνης»(συμβαίνει στο 50% των εγκύων). Άλλες περιλαμβάνουν τις πανάδες, τις ραγάδες, τη μαύρη γραμμή κατά μήκος της κοιλιάς(linea nigra) και την ακμή. Οι γνωστές δερματικές διαταραχές που οδηγούν την έγκυο στο δερματολόγο και είναι αναστρέψιμες μετά τον τοκετό είναι το πεμφυγοειδές της κύησης,  η κνίδωση της κύησης και η ατοπία με εικόνα εκζέματος  ή θυλακίτιδας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το δέρμα της εγκύου είναι πιο επιρρεπές στο έγκαυμα και η ηλιοθεραπεία ενδείκνυται υπό κατάλληλες συνθήκες.

Προτείνεται:

  • Η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο τις ώρες 11 πμ έως 3 πμ. Κατά την κολύμβηση η ηλιακή ακτινοβολία αντανακλάται σε μεγάλο ποσοστό και η παραμονή στον ίσκιο δεν προστατεύει πλήρως από τον ήλιο.
  • Η λήψη μη αλκοολούχων και μη σακχαρούχων υγρών (πάνω από 3 λίτρα νερό ημερησίως) καθώς και η αποφυγή καφεΐνης (τσάι, καφές) και αλκοόλ για την αποφυγή περαιτέρω αφυδάτωσης, που μπορεί να επιδεινώσει το ήδη επιβαρυμένο καρδιαγγειακό σύστημα της εγκύου.
  • Η ένδυση με ελαφρά, ανοιχτόχρωμα, λινά ή βαμβακερά ρούχα και η χρήση καπέλου.
  • Η χρήση αντηλιακών με δείκτη προστασίας SPF άνω του 30 σε μορφή lotion (όχι sprays). Δε θα πρέπει να περιέχουν ουσίες όπως paraben και oxybenxone (benzopenone-3), καθώς είναι δυνητικά επιβλαβείς για το έμβρυο. Συνίσταται η προτίμηση μη λιπαρής σύνθεσης(oil-free) για την ακμή στην εγκυμοσύνη.

Τέλος, σε ενδεχόμενη εκδήλωση ναυτίας, κόπωσης ή κεφαλαλγίας πρέπει να απομακρύνεται η έγκυος από τη ζέστη.

Σε μία φυσιολογική κύηση , μία από τις πιο σημαντικές και αναζωογονητικές ενασχολήσεις της εγκύου είναι η κολύμβηση και πρέπει να ενθαρρύνεται τους καλοκαιρινούς μήνες, αρκεί να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον ήλιο.

 

Γράφει: Χαρά Γ.Κακοσίμου Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Ενηλίκων-Παίδων ,Υπ.Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών