Το μασάζ μειώνει την ένταση του πόνου στον τοκετό.

Το μασάζ μειώνει την ένταση του πόνου στον τοκετό.

Από την παρακάτω έρευνα διαπιστώθηκε ότι το μασάζ μπορεί να μειώσει σημαντικά τον πόνο στην ενεργό φάση του τοκετού. Διάφορες τεχνικές έχουν προταθεί για την ανακούφιση του πόνου στον τοκετό συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας μασάζ, η οποία, εκτός από την προώθηση της ανακούφισης του πόνου, παρέχει φυσική επαφή με την επίτοκο, ενισχύοντας το αποτέλεσμα της χαλάρωσης και μειώνοντας το συναισθηματικό άγχος ( Kimber et al 2008 , Field 2010 , Simkin and Bolding 2004 )

Αρκετές  μελέτες έχουν δείξει την αποτελεσματικότητα του μασάζ κατά τη διάρκεια του τοκετού. Στις ΗΠΑ, οι Field et al (1997) παρατήρησαν ότι μια ομάδα γυναικών που έλαβαν μασάζ κατά τη διάρκεια του τοκετού παρουσίαζαν μια λιγότερο καταθλιπτική διάθεση, χαμηλότερα επίπεδα πόνου και άγχους και πιο θετικές εκφράσεις του προσώπου.

Μια πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση του Cochrane ( Smith et al 2012 ) περιελάμβανε έξι άρθρα στα οποία 326 γυναίκες και έδειξαν ότι το μασάζ μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο στη μείωση του πόνου, βελτιώνοντας από συναισθηματικής πλευράς την  εμπειρία του τοκετού.

Στην παρούσα έρευνα συμμετείχαν 46 έγκυες γυναίκες, που γέννησαν   σε δημόσιο μαιευτήριο στο Σαν Πάολο της  Βραζιλίας μεταξύ Σεπτεμβρίου 2009 και Μαΐου 2010. Όλες βρίσκονταν σε μεγαλύτερη εβδομάδα κύησης από τις 37 εβδομάδες, είχαν ένα μόνο έμβρυο και ο τοκετός ξεκίνησε μόνος του! Το μασάζ πραγματοποιήθηκε σε γυναίκες που είχαν διαστολή 4-5 εκατοστά, χωρίς ρήξη θυλακίου και χωρίς χορήγηση φαρμάκων μετά την εισαγωγή στο μαιευτήριο.

Η πειραματική ομάδα δέχτηκε 30 λεπτά μασάζ από εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή κατά την ενεργό φάση. Η ένταση του μασάζ καθορίστηκε από την γυναίκα, η οποία καθόριζε την μεγαλύτερη ή μικρότερη δύναμη κατά την εκτέλεση του μασάζ σύμφωνα με την προτίμησή της. Η τεχνική εφαρμόστηκε μεταξύ των σπονδύλων Τ10 και S4 και οι συμμετέχουσες είχαν επίσης την δυνατότητα να επιλέξουν την θέση για να λάβουν το μασάζ, καθιστές, στο πλάι, γέρνοντας τον κορμό προς τα μπροστά, όπως αυτές επιθυμούσαν.

Ενώ, ο ίδιος ερευνητής, βρισκόταν για την ίδια περίοδο, 30 λεπτά, κοντά στην ομάδα ελέγχου, παρατηρώντας μόνο και απαντώντας σε τυχών ερωτήσεις τους.

Και οι δυο ομάδες δέχτηκαν την προγραμματισμένη προγεννετική φροντίδα.

Καμία από τις συμμετέχουσες δεν χρησιμοποίησε αναλγητική φαρμακευτική αγωγή κατά το χρονικό διάστημα από την εισαγωγή της στο μαιευτήριο, μέχρι το τέλος της επανεκτίμησης των σχετικών, με τον πόνο, αποτελεσμάτων μετά την παρέμβαση. Δίνοντας μια ξεκάθαρη εικόνα των αποτελεσμάτων, ότι δηλαδή η χρήση αναλγησίας δεν επηρέασε τα επίπεδα του πόνου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στο τέλος της παρέμβασης η ένταση του πόνου για την πειραματική ομάδα ήταν 52mm [SD 20] ενώ για την μάδα ελέγχου ήταν 72mm [SD 15] σημαντική διαφορά με μέση τιμή τα 20mm. Το μασάζ δεν είχε δυσμενείς επιπτώσεις στην πορεία του τοκετού ή στην κατάσταση του νεογέννητου.

Με βάση τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης, πιστεύουμε ότι η εφαρμογή του μασάζ θα πρέπει να προτείνεται από τους επαγγελματίες υγείας που βοηθούν τις γυναίκες στον τοκετό, επειδή η παρέμβαση αυτή, εφαρμόζεται εύκολα και συμβάλλει στη διαχείριση του πόνου, περιορίζοντας την χρήση αναλγητικών φάρμακων. Επιπλέον, μπορεί να προσφερθεί μασάζ από τον σύντροφο της επιτόκου, μετά από την εκμάθηση βέβαια των κατάλληλων τεχνικών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, προσφέροντας στην γυναίκα διεπιστημονική φροντίδα και αποτελεσματική υποστήριξη την ώρα του τοκετού.

Γράφει η Ιωάννα Βαπορίδη, MSc καθηγήτρια φυσικής αγωγής

Βιβλιογραφία:

  1. Massage reduced severity of pain during labour: a randomised trial. Rubneide BarretoSilva Gallo1Licia SantosSantana1Cristine HomsiJorge Ferreira2Alessandra CristinaMarcolin1Omero BenedictoPoliNeto3GeraldoDuarte1Silvana MariaQuintana1
  2. Kimber et al., 2008 L. Kimber, M. McNabb, C. McCourt, A. Haines, P. BrocklehurstMassage or music for pain relief in labour: a pilot randomized placebo controlled trial European Journal of Pain, 12 (2008), pp. 961-969
  3. Field, 2010 ,T. FieldPregnancy and labor massage.  Expert Review of Obstetrics & Gynecology, 5 (2010), pp. 177-181
  4.  Smith et al., 2012    C.A. Smith, K.M. Levett, C.T. Collins, L. JonesMassage, reflexology and other manual methods for pain management in labourCochrane Database of Systematic Reviews, 2 (2012)   CD009290
  5. Simkin and Bolding, 2004.  Journal of Midwifery & Women’s Health, 49 (2004), pp. 489-504   Simkin, A. BoldingUpdate on nonpharmacologic approaches to relieve labor pain and prevent suffering