Διάσταση ορθού κοιλιακού [DR] και θηλασμός.

Featured Video Play Icon

Η διάσταση του ορθού κοιλιακού, συμβαίνει «αναγκαστικά» κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προκειμένου να μπορέσει το σώμα της μέλλουσας μητέρας να δεχτεί το αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Σε κάποιες γυναίκες, η αποκατάσταση αυτή, συμβαίνει μόνη της γύρω στις 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό θα χρειαστεί χρόνο και ειδικό ασκησιολόγιο για την επαναφορά τους!  

Η σωστή στάση κατά τη διάρκεια του θηλασμού, έχει ιδιαίτερη σημασία για τους πρώτους μήνες, της λοχείας. Όχι μόνο για να αποφευχθούν οι πόνοι στην πλάτη, τον αυχένα και η πίεση του πυελικού εδάφους αλλά και για την αποκατάσταση των κοιλιακών και κυρίως για τις μαμάδες που υποφέρουν από διάσταση ορθού κοιλιακού.  

Καθώς φέρνουμε το σώμα μας προς τα μπροστά ενώ θηλάζουμε, προκαλείται κύφωση, με αποτέλεσμα το βάρος των μαστών και του μωρού μας, ν’ ασκούν πίεση στους κοιλιακούς μας και κατ’ επέκταση στο πυελικό έδαφος, με αποτέλεσμα να μην «επιτρέπει» στο «κενό» να κλείσει και στους κοιλιακούς μας ν’ αποκατασταθούν!

Διατηρείτε, όσο το δυνατόν πιο ευθυγραμμισμένη τη σπονδυλική σας στήλη, χρησιμοποιείτε όσα μαξιλάρια σας χρειάζονται, προκειμένου να φέρετε το μωρό σας προς τα εσάς και να έχετε τη σωστή στάση.

Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο, προκειμένου να καταλάβετε ακριβώς τη συμβαίνει!   

Ιωάννα Βαπορίδη, MSc expert maternity coach.