Πόνος στην ηβική σύμφυση- πως γυρνάμε πλευρό στο κρεβάτι!

Featured Video Play Icon

1 στις 5 γυναίκες θα παρουσιάσουν πόνο στην ηβική σύμφυση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, πράγμα εξαιρετικά άβολο και πολλές φορές και επώδυνο!

Ποια είναι να πιο συχνά συμπτώματα;

Συνήθως εμφανίζεται ως ένας οξύς πόνος στο μπροστινό μέρος του ηβικού οστού, στο περίνεο, στους μηρούς και  στη μέση σας!

Και τι μπορεί να το προκαλέσει;;

Το σώμα μας κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, παράγει την ορμόνη της ρηλαξίνης, απαραίτητη για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης και του τοκετού,  που όμως έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τους συνδέσμους και τις αρθρώσεις! Αυτό πολλές φορές σε συνδυασμό με μια λάθος κίνηση , μπορεί να προκαλέσει πολύ εύκολα έναν τραυματισμό στην ηβική σύμφυση!  

Άλλοι παράγοντες μπορεί να ευθύνονται… είναι το έξτρα βάρος μας, το βάρος του μωρού μας, μια δίδυμη κύηση, ένας προηγούμενος τραυματισμός, έντονη κούραση!

Τι γίνεται όμως με τον τρόπο του γυρνάμε πλευρό στο κρεβάτι;;

Ο τρόπος μας, πρέπει να είναι έτσι κι αλλιώς προσεκτικός! Μια απότομη κίνηση, με μεγάλο άνοιγμα στα πόδια μας, μπορεί να προκαλέσει SPD ή να επιδεινώσει μια υπάρχουσα κατάσταση!

Προσοχή!! Φροντίστε να βάζετε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας, ώστε να κρατάτε ευθυγραμμισμένα τα γόνατά σας και κλειστά! Στηριχθείτε στις φτέρνες σας για να γυρίσετε πλευρό στο κρεβάτι, σηκώνοντας λίγο τη λεκάνη σας από το στρώμα!!   

Μικρά tips: Μην ξεχνάτε την καθημερινή εκγύμναση του πυελικού εδάφους και την σωστή στάση του σώματός σας!!

Ιωάννα Βαπορίδη, MSc καθηγήτρια φυσικής αγωγής, expert maternity coach