Ασφαλείς θέσεις για έναν ποιοτικό ύπνο στην εγκυμοσύνη

Ασφαλείς θέσεις για έναν ποιοτικό ύπνο στην εγκυμοσύνη

Τώρα που χρειάζεστε έναν καλό και ποιοτικό ύπνο, τώρα ο ύπνος σας γίνεται όλο και πιο άβολος, αφού δεν μπορείτε να κοιμηθείτε άνετα και από οποία πλευρά θέλετε!!

Οι ερευνητές συστήνουν, η έγκυος ν’ αποφεύγει να κοιμάται ανάσκελα μετά το 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης της, γιατί πιέζεται η κάτω κοίλη φλέβα, καθώς το βάρος της αναπτυσσόμενης μήτρας και του μωρού “πέφτουν” πάνω της.

Αυτή η πίεση μπορεί να επιδεινώσει τις αιμορροΐδες, τους πόνους στην πλάτη και τη μέση, να προκαλέσει δυσκολία στην πέψη και την αναπνοή και να προκαλέσει υπόσταση, ζάλη ακόμα και λιποθυμία!

Επιπλέον, διαπιστώνεται,  μειωμένη ροή του αίματος προς το έμβρυο, λόγω της “κακής” κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να μειώνεται και το ποσοστό του οξυγόνου στο έμβρυο αλλά και τα θρεπτικά συστατικά.

Αν όμως θέλετε να ξαπλώσετε για μικρό χρονικό διάστημα ανάσκελα, προτιμάτε να βάζετε μαξιλάρια στο κεφάλι, ώστε να σηκώνεται λίγο η πλάτη σας άλλα και κάτω από τα γόνατα ώστε ν αποφεύγεται η επιβάρυνση στη μέση.Η πλάγια θέση είναι η προτεινόμενη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με την αριστερή πλευρά να θεωρείται η ιδανική!!

Αυτή η θέση επιτρέπει τη μέγιστη ροή του αίματος και των θρεπτικών συστατικών στον πλακούντα και ενισχύει την καλύτερη λειτουργία των νεφρών, μειώνοντας τις πιθανότητες για οιδήματα στα άκρα (χέρια και πόδια).

Στις παραπάνω εικόνες, προβάλλονται,  όλες οι πιθανές θέσεις που μπορείτε να επιλέξετε για να κοιμηθείτε όσο το δυνατόν καλύτερα!!

Ιωάννα Βαπορίδη, MSc καθηγήτρια φυσικής αγωγής, expert maternity coach!