Πρόπτωση πυελικών οργάνων μετά τον τοκετό!

Πρόπτωση πυελικών οργάνων μετά τον τοκετό!

Πολλές είναι οι νέες μαμάδες, που παραπονιούνται ότι νιώθουν συχνά ένα βάρος “προς τα κάτω” το πρώτο διάστημα μετά τον τοκετό. Αλλά και οι ερευνητές αναφέρουν ότι το 35% των γυναικών που έχουν γεννήσει πρόσφατα υποφέρουν από πρόπτωση των πυελικών οργάνων!

Τι μπορεί όμως να σημαίνει αυτό;

Η πρόπτωση συνήθως παρατηρείται, όταν οι μύες και οι ιστοί του πυελικού εδάφους εξασθενούν και χάνουν την ελαστικότητά τους, λόγω της εγκυμοσύνης, των ορμονών και του τοκετού, με αποτέλεσμα να ολισθαίνουν προς τα κάτω! Η πρόπτωση των πυελικών οργάνων μπορεί να κατηγοριοποιηθεί με κλίμακα από 0-4.

Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να δημιουργήσει πρόπτωση πυελικών οργάνων, είναι τα βάρη που μπορεί να σηκώνει με λάθος τρόπο, η νέα μητέρα, μη σκεπτόμενη πια, τις μυοσκελετικές και ορμονικές αλλαγές που υφίσταται και πάλι το σώμα της μετά τον τοκετό!

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα;

  • Ακράτεια
  • Κολπική πίεση
  • Δυσκοιλιότητα
  • Πόνος κατά την επαφή
  • Πυελικός πόνος
  • Οσφυαλγία


Το πυελικό μας έδαφος είναι ένα σύστημα μυών που μοιάζει με αιώρα και κρατά τα πυελικά μας όργανα – μήτρα, κόλπο, ουροδόχο κύστη, ουρήθρα και έντερο – σταθερά στη θέση τους. Γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητη η ενδυνάμωση που πυελικού εδάφους και κατά τη διάρκεια της κύησης αλλά και μετά στην περίοδο της λοχείας!!

Αποφύγετε δραστηριότητες που μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • κραδασμούς
  • πηδήματα
  • βάρη
  • καθώς και πρόληψη ή θεραπεία της δυσκοιλιότητας.

Εάν αισθάνεστε και εσείς μια δυσφορία χαμηλά, μετά από πολύωρη ορθοστασία ή αν έχετε αγκαλιά το μωρό σας πολύ ώρα ή ακόμα και αν κάνετε δουλειές που μπορεί να σας επιβαρύνουν, δοκιμάστε αυτές τις θέσεις που σας προτείνουμε! Θα σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα!! Και μην παραλείπετε την καθημερινή εκγύμναση του πυελικού εδάφους!

Ξαπλώστε στο πάτωμα και ακουμπήστε τα πόδια σας σ’ ένα σκαμπό ή μια καρέκλα! Μείνετε εκεί για μερικές κοιλιακές αναπνοές, δίνοντας έμφαση στην εκπνοή και στο τράβηγμα της κοιλια΄ς προς τα μέσα!

Ελάτε σε ύπτια θέση, πατώντας τα πέλματα στο πάτωμα! Πάρτε μια εισπνοή και εκπνέοντας σηκώστε αργά τη λεκάνη σας προς τα πάνω! Ιδανικά τραβώντας και το πυελικό σας έδαφος! Επαναλάβετε 8-12 φορές.

Ξαπλώστε στο πάτωμα, κοντά στον τοίχο και βάλτε τα πόδια σας τεντωμένα πάνω σ’ αυτόν! Μπορείτε να βάλετε και ένα μαξιλάρι κάτω από τη λεκάνη σας και μείνετε εκεί για μερικές κοιλιακές αναπνοές!

Επίσης μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε καθημερινά αυτές τις ασκήσεις που σας προτείνουμε! Θα σας βοηθήσουν αρκετά να ενδυναμώσετε τους μύες του πυελικού εδάφους!

Ιωάννα Βαπορίδη, MSc expert maternity coach.