13 λόγοι που θα σας κάνουν ν’ αυξήσετε το νερό στην εγκυμοσύνη!

13 λόγοι που θα σας κάνουν ν’ αυξήσετε το νερό στην εγκυμοσύνη!

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το νερό που πίνουμε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Το νερό είναι απαραίτητο για κάθε ζωντανό οργανισμό, πόσο μάλλον τώρα, που μέσα σας μεγαλώνει και ένα μωρό!

Σ ‘ αυτή την ιδιαίτερη περίοδο της ζωής σας, χρειάζεστε περισσότερο νερό, ώστε να μπορέσει να δημιουργηθεί και να διατηρηθεί το αμνιακό υγρό στα ιδανικά επίπεδα, να παράγετε νέο αίμα, να μεταφέρονται τα θρεπτικά συστατικά, οι βιταμίνες και τα μέταλλα  στο μωρό σας! Αλλά και για ν’ απομακρύνονται οι τοξίνες από τον οργανισμό σας και κατ’ επέκταση από το μωρό σας αλλά και τα απόβλητα από τα νεφρά σας, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο ουρολοιμώξεων.

Η κατανάλωση νερού και κατά τη διάρκεια της μέρας αλλά και πριν και κατά τη διάρκεια της άσκησης, είναι απαραίτητη, για να παραμένετε επαρκώς ενυδατωμένοι! Έτσι πέραν από τα υπόλοιπα οφέλη θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την αφυδάτωση, τις κράμπες, τις ζαλάδες και τους πονοκεφάλους!     

Το νερό στο πρώτο τρίμηνο μπορεί να μειώσει τις πρωινές ναυτίες, τις καούρες και τη δυσπεψία. Αλλά και στο 3ο τρίμηνο είναι απαραίτητο, αφού η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει συστολές και πρόωρο τοκετό.

Επίσης, η κατανάλωση νερού μπορεί να συντελέσει στη μείωση ή και στην αποφυγή των οιδημάτων, στην μείωση της δυσκοιλιότητας και στη δημιουργία αιμορροΐδων, στην αύξηση της ενέργειας και στην πιο ομαλή υφή του δέρματος σας!

Πόσο νερό όμως συνιστάται να καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ACOG η μέλλουσα μητέρα θα πρέπει να καταναλώνει 8-12 ποτήρια νερό την ημέρα ή 2 περίπου λίτρα!  

Μικρά tips που θα σας βοηθήσουν να ενυδατώνεστε επαρκώς:

  • Έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκαλάκι με νερό, κυρίως κατά την άσκηση σας!
  • Προσθέστε λεμόνι ή λάιμ στο νερό σας
  • Καταναλώστε τσάι ή σούπες
  • Αποφύγετε την καφεΐνη
  • Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
  • Φροντίστε το περιβάλλον που γυμνάζεστε να μην είναι πολύ θερμό, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, ώστε να αποφύγετε την υπερθέρμανση!  

Ιωάννα Βαπορίδη, MSc expert maternity coach