Πως η στάση του σώματος μας μπορεί να επηρεάσει την θέση του μωρού μας τους τελευταίους μήνες πριν τον τοκετό!

Πως η στάση του σώματος μας μπορεί να επηρεάσει την θέση του μωρού μας τους τελευταίους μήνες πριν τον τοκετό!

Έχετε σκεφτεί ποτέ, το πόσο μπορεί να επηρεάσει ο τρόπος που καθόμαστε την εμπέδωση του μωρού μας;

Και τι εννοούμε με τη λέξη «εμπέδωση»; Εννοούμε την κάθοδο του μωρού στη λεκάνη! Το να μπει δηλαδή το μωρό μας στη λεκάνη και να κατέβει όσο το δυνατόν πιο χαμηλά.  Αυτό κυρίως το περιμένουμε στις πρωτοτόκες, γιατί στις επόμενες εγκυμοσύνες, η εμπέδωση συνήθως γίνεται κατά τον τοκετό.

Όμως η σωστή στάση του σώματός μας, κυρίως στον 8ο– 9ο μήνα παίζει ιδιαίτερο ρόλο είτε είναι το 1ο είτε είναι το 3ο σας παιδάκι.

Είναι σημαντικό όταν καθόμαστε να φροντίζουμε να έχουμε ευθυγραμμισμένη την σπονδυλική μας στήλη και να κρατάμε τα πόδια μας στη διάσταση και όχι κλειστά ή σταυροπόδι! Δείτε το βίντεο εδώ!

Έτσι έχουμε σύμμαχό μας την τάση της βαρύτητας και δίνουμε και τον απαραίτητο χώρο στο μωρό μας για να κατέβει στη λεκάνη!

Το σταυροπόδι καλό είναι να το αποφεύγουμε και για δύο ακόμα λόγους… γιατί μειώνουμε αρκετά τη ροή του αίματος προς τη μήτρα –έρευνες έχουν αποδείξει ότι αυξάνεται η αρτηριακή πίεση- αλλά και τα πόδια , αυξάνοντας τις πιθανότητες για οιδήματα και για τη δημιουργία κιρσών. Ένας άλλος παράγοντας, που καλό είναι ν’ αποφεύγουμε το σταυροπόδι, είναι γιατί προκαλεί ανισορροπία στη λεκάνη και πίεση στη σπονδυλική στήλη.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν;

Προτιμάμε να καθόμαστε σε καρέκλα και να φέρνουμε πίσω πίσω τους γλουτούς μας, εφόσον βέβαια πατάμε καλά τα πέλματά μας στο πάτωμα. Επιδιώκουμε να βάζουμε ένα μαξιλαράκι στην πλάτη ή μια διπλωμένη πετσέτα για να υποστηρίζουμε τη μέση και την πλάτη μας, ώστε να μην κουραζόμαστε εύκολα και να κρατάμε όσο πιο ίσια μπορούμε την σπονδυλική μας στήλη. Τα πόδια μας, προτιμάμε να είναι στη διάσταση και τα γόνατά μας σίγουρα στις 90ο .

Αποφεύγουμε να καθόμαστε πολύ ώρα. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα πρέπει να σηκωνόμαστε και να κάνουμε μια βόλτα, να κουνάμε απαλά τη λεκάνη μας δεξιά –αριστερά, μπρος πίσω, ώστε να δώσουμε τον απαραίτητο χώρο στο μωρό μας, να βρει την ιδανική θέση γι’ αυτό, στη λεκάνη μας!!

Ιωάννα Βαπορίδη, MSc expert maternity coach