Εναλλαγές διάθεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Tι τις προκαλεί και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό;

Εναλλαγές διάθεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Tι τις προκαλεί και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό;

Η εγκυμοσύνη είναι μια πολύ όμορφή περίοδος, με τον ενθουσιασμό της, με τα άγχη της, με τις χαρές της! Γι αυτούς ακριβώς του λόγους δεν θα πρέπει να νιώθουμε ενοχικά για τις εναλλαγές διάθεσης που πιθανόν να βιώνουμε, αφού είναι απολύτως φυσιολογικές!

Οι εναλλαγές αυτές παρατηρούνται συνήθως στο πρώτο τρίμηνο, μεταξύ 6-10 εβδομάδων και γίνονται πιο έντονες πάλι, στο τρίτο τρίμηνο, όπου το σώμα προετοιμάζεται για τον τοκετό!

Ας δούμε όμως αναλυτικά τους παράγοντες που μπορεί να κάνουν τα συναισθήματά μας ν’ αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη!

Ορμόνες! Τα αυξανόμενα και κυμαινόμενα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης προκαλούν άγχος και ευερεθιστότητα σε συνδυασμό με κόπωση και θλίψη

Η ανησυχία σχετικά με το αίσθημα της ναυτίας και του εμετού μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη διάθεση.

Το αίσθημα της δυσκοιλιότητας δεν βοηθάει στην καλή διάθεση.

Ο φόβος των επιπλοκών και το άγχος  που προκαλείται από αυτή την υπερπληροφόρηση που υπάρχει γύρω μας σχετικά με το θέμα, επίσης αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για μια καλή διάθεση.

Η έλλειψη ύπνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελεί έναν ακόμα σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει την διάθεση.

Τι μπορούμε να κάνουμε για καλύτερη διάθεση;

Ξεκούραση – δώστε χρόνο στον εαυτό σας και ξεκουραστείτε, μην πιέζεστε να κάνετε πράγματα, προτεραιότητα σας είναι η ηρεμία σας και η ξεκούραση σας.

Να είστε ευγενικές με τον εαυτό σας και να του δείχνετε κατανόηση, μην τον κατηγορείτε επειδή δεν αισθάνεστε καλά.

Επικοινωνία – Μιλήστε για αυτά που σας απασχολούν με τον σύζυγο σας (και άλλα μέλη της οικογένειας) – εξηγήστε ότι είναι ορμονικό το θέμα και ότι δεν φταίτε εσείς, είναι σημαντικό οι πιο κοντινοί σας άνθρωποι να είναι υποστηρικτικοί.

Προτεραιότητα στον ύπνο, ακολουθήστε μια ρουτίνα πριν κοιμηθείτε, χρησιμοποιήστε 2 μαξιλάρια για να στηρίξετε τον εαυτό σας για να αποφύγετε να ξυπνήσετε λόγω δυσφορίας.

Παρακολουθήστε προγεννετικά μαθήματα, έτσι δεν θα υπάρχει λόγος να χάνεστε σε ανεξέλεγκτες πληροφορίες του διαδικτύου.

Μικρά και συχνά γεύματα, αποφύγετε γλυκά και πρόχειρο φαγητό (οι διακυμάνσεις σακχάρου στο αίμα επιδεινώνουν τις αλλαγές της διάθεσης) Τρώτε Υγιεινές τροφές – πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες και πρωτεΐνες σε 8 μικρά γεύματα την ημέρα.

Αποφεύγετε το τσάι και τον καφέ – η καφεΐνη αυξάνει το άγχος.

Άσκηση – Ακόμα και μια σύντομη βόλτα 2 φορές την ημέρα θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διάθεσή σας.

Υγιεινά λίπη – Τα λίπη βοηθούν στη διάθεση, δεν ακολουθούμε δίαιτες χωρίς ίχνος λιπαρών.  Tip: Ρίξτε λίγο τριμμένη καρύδα στα πιάτα σας.

Μιλήστε σε φίλους μοιραστείτε τις ανησυχίες σας με συμπονετικούς φίλους ή συγγενείς κάθε μέρα για λίγο, μια τέτοια συζήτηση μπορεί να σας ανεβάσει τη διάθεση.

Οι αλλαγές στη διάθεση όπως αναφέραμε είναι αναμενόμενες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ωστόσο αν οι αλλαγές αυτές είναι επίμονες και παρουσιάζετε και κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα, μην διστάσετε απευθυνθείτε στο οικογενειακό σας περιβάλλον και στο γιατρό σας ζητώντας βοήθεια! Η κατάθλιψη στην περίοδο της εγκυμοσύνης πρέπει να αναγνωρίζεται και ν’ αντιμετωπίζεται!!

Αν αισθανθείτε έντονο θυμό και λύπη χωρίς λόγο!

Αν αισθανθείτε δυσκολία συγκέντρωσης

Αν έχετε αίσθημα φόβου ή πανικού

Έλλειψη ενδιαφέροντος για πράγματα που απολαμβάνατε

Διαταραχές ύπνου

Έντονο άγχος, τρομακτικές σκέψεις που δεν υποχωρούν

Ταχυκαρδία – γρήγορη αναπνοή

Aquabirth team