Πόνος στους καρπούς μετά τον τοκετό, πως θα τον αντιμετωπίσω;

Featured Video Play Icon

Δυστυχώς ο πόνος στους καρπούς καταλαμβάνει από τις υψηλότερες θέσης, στα «προβλήματα» κατά την περίοδο της λοχείας. Πόνος που δικαίως  σας δυσκολεύει στην καθημερινότητα, με τη φροντίδα του βρέφους!

Γεγονός που έρχονται να το επιβεβαιώσουν οι έρευνες, αφού αναφέρουν ότι το 50% των νέων μαμάδων θα εμφανίσουν πόνο στον καρπό και τον αντίχειρα, μετά τον τοκετό και το 80% θα συνεχίσει να τον έχει ακόμα και 2 μήνες μετά!

Ποιες είναι όμως οι πιο συχνές αιτίες που θα οδηγήσουν στο πρόβλημα αυτό;

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα παρατηρείται όταν το μέσο νεύρο πιέζεται! Η αιτία κατά την περίοδο της λοχείας, όπως και στην εγκυμοσύνη, μπορεί να οφείλεται στην μεταβλητότητα των ορμονών, αλλά και στην καθημερινή επιβάρυνση του δέχεται από την φροντίδα του βρέφους και των καθημερινών εργασιών. Εκτός από πόνο στον καρπό, το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα, μυρμήγκιασμα κοντά στον αντίχειρα και αδυναμία.

Τενοντίτιδα

Μια άλλη αιτία που είναι συχνή στην περίοδο της λοχείας, η οποία και προκαλεί έντονο πόνο στον καρπό είναι η τενοντίτιδα. Η οποία εύκολα μπορεί να δημιουργηθεί από την επιβάρυνση των καρπών και από τις λάθος κινήσεις που μπορεί να κάνετε ακόμα και για να σηκώσετε το μωρό ή να το φροντίσετε.

Επιβαρυμένος αυχένας

Μπορεί να σας φανεί περίεργο, αλλά η επιβάρυνση στο αυχένα και ίσως ο πόνος στον αυχένα, συνδέεται με τον πόνο στον καρπό σας! Δυστυχώς ο αυχένας, επιβαρύνεται αρκετά μετά τον τοκετό και κυρίως από την «κακή» στάση κατά τον θηλασμό ή το τάισμα του μωρού!! Και αυτό, γιατί τα νευρά που καταλήγουν στο χέρι μας- καρπό, ξεκινάνε από τον αυχένα. Πολλές φορές ο πόνος και τα συμπτώματα, που οφείλονται στην επιβάρυνση του αυχένα, είναι τα ίδια που μπορεί να παρουσιάσετε και όταν υποφέρετε από το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα.

Όποιο και αν είναι το πρόβλημά σας όμως, μην αμελήσετε να επισκεφτείτε τον ορθοπεδικό σας για να κάνει τη σωστή διάγνωση.  

Τα πιο σύνηθες φαινόμενα που παρατηρούνται με τον ερεθισμό στον καρπό είναι:

  • Πρησμένα δάχτυλα
  • Δυσκολία στο να κλείσετε και να σφίξετε τα δάχτυλα
  • Πόνος όταν σηκώνετε το μωρό σας ή βαριά αντικείμενα
  • Μούδιασμα στα δάχτυλα
  • Πόνος και μυρμήγκιασμα που μπορεί να επιδεινωθούν τη νύχτα
  • Πρησμένος καρπός

Ασκήσεις για την αποφυγή του πόνου στον καρπό!

Αν θέλετε ν’ αποφύγετε τον πόνο στον καρπό, εντάξτε στην καθημερινότητά σας τις κυκλικές περιστροφές των καρπών, σφίξτε τα δάχτυλά σας και τεντώστε τα, αλλάξτε τον τρόπο του σηκώνετε και μεταφέρετε το μωρό σας!! Και φυσικά διορθώστε τη στάση σας όταν θηλάζετε ή φροντίζετε το μωρό σας!!

Δοκιμάστε να κάνετε όσες περισσότερες φορές μπορείτε, μέσα στην εβδομάδα σας, τις ασκήσεις που σας προτείνουμε στο βίντεο όλες μαζί ή και μεμονωμένα, θα σας βοηθήσουν να δυναμώσετε τους καρπούς σας και να νιώσετε καλύτερα!

Ιωάννα Βαπορίδη, MSc expert maternity coach