Να φορέσω κορσέ μετά τον τοκετό;

Featured Video Play Icon

Η εξωτερική πίεση που δέχεται το σώμα μας και κυρίως στην περιοχή της μέσης μας και της κοιλιάς μας από τα ψηλόμεσα παντελόνια, τα στενά τζιν και τον κορσέ, μπορεί να έχει τεράστια επίδραση στους μύες του πυελικού εδάφους!

Το να έχετε τραβηγμένη [ρουφάτε] την κοιλιά σας προς τα μέσα, όλη την ώρα, μπορεί να σας κάνει να δείχνετε λίγο πιο αδύνατη αλλά περιορίζετε σημαντικά την αναπνοή σας και αυξάνετε την ενδοκοιλιακή πίεση, με αποτέλεσμα να πιέζετε το  πυελικό έδαφος προς τα κάτω! Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τη χρήση του κορσέ και των ψηλόμεσων τζιν!

Τι γίνεται όμως και με τα σφιχτά –εφαρμοστά τζιν??

Εκεί το πρόβλημα εστιάζεται σε τρία σημεία. 

  • Στη ροή του αίματος, η οποία περιορίζεται αρκετά! Θα το έχετε συνειδητοποιήσει καθώς βγάζετε το παντελόνι σας, την ανακούφιση που μπορεί να νιώθετε αλλά και τα σημάδια στα πόδια σας από αυτό!
  • Επίσης μπορεί να παρουσιαστεί  πόνος ή ενόχληση στην εξωτερική  γεννητική περιοχή, μετά από την πολύ ώρα που φοράτε το παντελόνι και αν συνηθίζετε να φοράτε καθημερινά τόσο στενά ρούχα, που πιέζουν αρκετά την περιοχή αυτή!
  • Έχετε παρατηρήσει  τον τρόπο που κάθεστε, όταν φοράτε ένα πολύ στενό παντελόνι; Είναι δύσκολο να κρατήσετε στη σωστή θέση τη λεκάνη σας και να την ευθυγραμμίσετε με τη σπονδυλική σας στήλη.  

Και με το κορσέ;; Τι συμβαίνει; Έχω ακούσει ότι είναι πολύ καλό να τον φοράω μετά τον τοκετό!

Ναι, ο κορσές θεωρητικά, βοηθάει στη σταθεροποίηση των οργάνων αλλά δεν επιτρέπει στους κοιλιακούς σας να «δουλεύουν», με αποτέλεσμα πολλές φορές να έχουμε αντίθετα αποτελέσματα και οι μύες ν’ ατροφούν! Στην περίπτωση που είναι πολύ σφιχτός ο κορσές, που τις περισσότερες φορές είναι, μπορεί να βλάψει το πυελικό σας έδαφος, με την πίεση που ασκεί προς τα κάτω αλλά και στο θώρακα, προκαλώντας δυσφορία και δυσκολία στις κινήσεις μας.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ξεκινώντας όσο πιο άμεσα γίνεται τις ασκήσεις postnatal, μετά τον τοκετό, τόσο πιο άμεσα αποτελέσματα θα έχετε!

Ιωάννα Βαπορίδη, MSc expert maternity coach 

Leave a Reply

Your email address will not be published.