Πόνος στη μέση κατά την περίοδο της λοχείας.

Featured Video Play Icon

Ο πόνος στη μέση κατά την περίοδο της λοχείας, είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζετε στο μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών , μετά τον τοκετό και μπορεί να διαρκέσει από 6 μήνες έως και μερικά χρόνια ακόμα, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Αυτός ο πόνος μπορεί να προκληθεί από τον τρόπο που μεταφέρετε το μωρό σας, το φροντίζετε, κάνετε δουλειές, θηλάζετε με «λάθος» τρόπο, επιβαρύνοντας καθημερινά τη μέση σας.

Μην ξεχνάτε ότι για τους 3 μήνες μετά τον τοκετό βρίσκεστε στο 4ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας, γεγονός που σας κάνει αρκετά επιρρεπείς σε τραυματισμούς, λόγω των ορμονών και της μη σταθεροποίησης ακόμα της λεκάνης. 

Επίσης ο πόνος στη μέση είναι πολύ πιθανόν να έχει προκληθεί και από τις μυοσκελετικές και τις ορμονικές αλλαγές που γίνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και από τον τοκετό, προκαλώντας ερεθισμούς στη λεκάνη και στις αρθρώσεις.

Η κατάλληλη σωματική δραστηριότητα πριν αλλά και μετά την εγκυμοσύνη παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των μυοσκελετικών προβλημάτων αλλά και στην πρόληψη της επιλόχειας κατάθλιψης.

Αν ο πόνος αυτός στη μέση σας, επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα και σας δημιουργεί λειτουργικά προβλήματα στην καθημερινότητά σας, κρίνεται απαραίτητο να επισκεφτείτε κάποιον ορθοπεδικό για να μπορέσει να διαγνώσει το πρόβλημά και να σας καθοδηγήσει!  

Μικρά Tips

  • Δοκιμάστε να σηκώνεστε και να ξαπλώνετε από το πλάι, για να μην επιβαρύνετε τη μέση σας.
  • Ακολουθήστε τις ασκήσεις που σας προτείνουμε στο βίντεο, θα σας ανακουφίσουν!
  • Βελτιώστε τη στάση σας κατά τον θηλασμό.
  • Προσέξτε το πώς μεταφέρετε το μωρό σας ή το σηκώνετε!

Ιωάννα Βαπορίδη, MSc καθηγήτρια φυσικής αγωγής, expert maternity coach